Chevrolet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Chevroletlogo.jpg
Chevrolet Bel Air

Chevrolet je američki proizvođač automobila, koji se razgovorno često naziva Chevy, a od 1918. godine dio je General Motors koncerna. Kompanija je na tržištu prisutna od 3. novembra 1911., a osnovao ju je švicarski vozač utrka Louis Chevrolet, koji je 1900. imigrirao u Sjevernu Ameriku.

Chevrolet je tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka dominirao američkim tržištem, a 1963. tri od deset automobila prodanih na tom tržištu nosilo je upravo Chevroletovu značku. U svojoj historiji kompanija je proizvodila automobile u svim klasama, a među najpoznatije modele spadaju:

  • Suburban, koji je u početku bio karavan predstavljen 1936. pod punim nazivom Suburban Carryall, a od osamdesetih ime se koristi za označavanje najvećih terenaca u ponudi kompanije.
  • Corvette, koji je jedan od najpoznatijih američkih sportskih automobila, a na tržištu je prisutan od 1953. i dosad proizveden u šest generacija.
  • Camaro, koji je bio još jedan sportski automobil, a proizvodio se u četiri generacije od 1959. do 2008.

Od 2005. godine na cijelom se evropskom tržištu imenom Chevrolet označuju i automobili dosad prodavani pod značkom južnokorejskog Daewooa, a na naše tržište tako označeni automobili počeli su dolaziti već godinu dana ranije.

Ponuda automobila marke Chevrolet[uredi | uredi izvor]

SAD[uredi | uredi izvor]

Daewoo[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]