Crkva svetog Ilije (Zenica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Crkva svetog Ilije
Crkva sv. Ilije ,Zenica.jpg
Osnovne informacije
Lokacija Zenica
Religija Katoličanstvo
Država Bosna i Hercegovina
Organizacijski status Vrhbosanska nadbiskupija
Status Župna crkva
Oznaka baštine Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine
Arhitektonski opis
Arhitekt(i) Josip Vancaš
Arhitektonski tip Crkva
Arhitektonski stil Arhitektonski oblici secesije
Kamen temeljac 1909.
Dovršeno 1910.
Specifikacije
Dužina 42,5 m
Širina 12,75 m

Crkva svetog Ilije katolička je crkva u općini Zenica, Bosna i Hercegovina. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Nacionalni spomenik čini crkva i župni ured i pripadajući park između ta dva objekta.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvobitna župna crkva u Zenici izgrađena je 1870, a sada postojeća 1909–1910, po projektu Josipa Vancaša. Na njoj prevladavaju arhitektonski oblici secesije.

U crkvi se nalazi glavni oltar iz 1837. s reljefom svetog Ilije i skulpturama svete Barbare i svetog Florijana. Na zvoniku crkve nalaze se tri zvona. Sadašnja župna kuća izgrađena je 1910, a 1930. je rekonstruirana i znatno proširena.

Crkva posjeduje orgulje (osam registara) koje je 1933. poklonio visoki činovnik željezare Faulend. Orgulje je izgradila kompanija Heferer iz Zagreba. Od drugih instrumenata postoje električne orgulje, harmonij i gitare.

Franjevački redovnici u okviru svoga rada imali su zadatak obrazovati i educirati lokalno stanovništvo. O tome svjedoči dokument čuvan u arhivu samostana Guča Gora, koji govori o postojanju osnovne škole u Zenici 1878, koja je brojala oko 40 učenika.

Rad na polju obrazovanja i edukacije početkom 20. stoljeća na području Zenice preuzimaju časne sestre reda Presvete krvi Isusove, koje su vodile osnovnu i srednju školu sve do kraja Drugog svjetskog rata, u objektu danas poznatom kao Kloster.

Opis[uredi | uredi izvor]

Crkva je tlocrtno pravougaonog oblika dimenzija 42,5 × 12,75 metara sa apsidom polukružnog oblika i pročeljem sa zvonikom. Uz jugozapani ugao crkve se veže tlocrtno župni ured.

Crkva svetog Ilije i župni dvor su u dobrom građevnom stanju. Svakodnevno se koriste oba objekta, crkva za molitve, a župni dvor za obavljanje administrativnih poslova i smještaj crkvenog osoblja.

Tokom posljednjeg desetljeća u župnom uredu, odnosno crkvi se prikuplja likovna zbirka savremene umjetnosti. Svi predmeti pokretnog naslijeđa se nalaze u dobrom stanju.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Crkva sv. Ilije". Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 9. 2. 2016. [mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]