Dachstein

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dachstein
Panorama Dachsteina
Najviša tačka
Visina2995m m
Geografija
LokacijaAustrija
LanacDachstein masiv
Geologija
Vrsta planinekrečnjački
Penjanje
Prvi uspon18. juli 1834

Dachstein je najviši vrh u Dachstein masivu u austrijskoj pokrajini Štajerskoj. Ima oblik dvostrukog vrha:

  • Hohe Dachstein (Visoki Dachstein) je sa 2.995 m najviši vrh Dachstein masiva i ujedno najviši vrh Štajerske i Gornje Austrije.
  • Oko 400 m sjevernije je Niedere Dachstein (Niži Dachstein) sa nadmorskom visinom od 2.934 m.

Položaj[uredi | uredi izvor]

Dachstein je drugi po visini vrh u sjevernim Alpama, nakon vrha Parseierspitze koji se nalazi u Lechtaler Alpama (visok 3.036 m), a najviši je vrh pokrajine Štajerske i Gornje Austrije.

Zbog svoje visine i atraktivnosti, Dachstein je od 19. vijeka postao omiljena meta za alpiniste, zbog toga što se do tad vjerovalo da je najviši vrh Štajerske zapravo Grimming. Prilaz trima najvišim vrhovima Dachsteina je prekriven ledom glečera, a među alpinistima poznata je i južna stijena planine koja se izdiže u visinu od oko 1.000 m karakteristične crvenkaste nijanse, sačinjena od krečnjaka.

Historija[uredi | uredi izvor]

Panorama Dachsteina
Panorama Dachsteina

Prve osobe koje su se 1834 godine popele na vrh Dachsteina bile su Karl Thurwieser i braća Gappmayer iz Filzmoosa kod Salzburga, nakon što je ga ranije pokušao osvojiti austrijski nadvojvoda Karlo od Tešina. Dvije godine nakon prvog penjanja, Gappmayr je postavio na vrh drveni križ. Prvo zimsko penjanje uslijedilo je 14. januara 1847 godine. Tada se na vrh popeo planinar Friedrich Simony.

Nedugo poslije postavljena je i prva ruta preko južne strane Dachsteina koju su postavili braća Franz i Georg Steiner 22. septembra 1909 godine. Do danas je ovaj put poznat i kao Steinerweg (Steinerov put) i veoma je omiljen za sportsko penjanje po stijenama.

Od 1997 godine, cijela regija Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut je stavljena pod zaštitu UNESCO-a na spisak svjetske baštine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]