Dalmatinac (pas)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Dalmatinac (čvor).
Dalmatinac

Dalmatinac ili dalmatiner je hrvatska rasa psa lako prepoznatljiva po bijeloj dlaci s karakterističnim crnim mrljama. Poznati tačkasti sloj dlake jedinstven je za dalmatinske pse; nijedna druga čistokrvna pasmina nema ovakve jedinstvene tačkaste oznake. Rasa je dobila ime po hrvatskoj regiji, Dalmaciji, za koju se vjeruje da je izvorno mjesto dalmatinskog psa i ilirskom plemenu Dalmati. Pasmina je registrovana u FCI pod rednim brojem # 153.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Dalmatinac

Dalmatinac je veseo i razigrani pas, odan je svojoj porodici i treba mu društvo. Pun je energije i otvoren, ali može biti agresivan prema drugim mužjacima. Traži mnogo kretanja i obilno se linja, te mu zimi može biti hladno. Oči su okrugle i sjajne. Tijelo je snažno i mišićavo. Uši su priljubljene uz glavu i mogu biti u raznim kombinacijama crne i bijele. Rep je snažan i sužava se prema vrhu i lagano je zakrivljen prema gore. Dlaka je kratka, gusta i sjajna, a mrlje se u pravilu ne bi smjele dodirivati i preklapati. Naraste oko 50-60 cm, a težina mu može biti oko 25-30 kg. Ženke mogu biti veoma plodne. Imaju dubok glas. Imaju sklonost da se okote gluhi, te je potrebno dobro provjeriti štene prije uzimanja.