Delije (vojska)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Delije
Deli Sinan (lijevo) u borbi protiv mađarskog viteza 1526. godine. Minijatura iz Süleymannâme
AktivnaSredina 15. vijeka – 1829.
DržavaOsmanlijsko carstvo
VrstaLaka konjica

Delije (turski: Deli, Osmanski Turski, Delü, u značenju "smion, hrabar, neustrašiv, odvažan", množina: deliler) bili su jurišna jedinica lake konjice osmanske vojske.

Njihova glavna uloga bila je da djeluju kao jurišne trupe na liniji fronta koristeći gerilsku taktiku, te da neprijateljsku vojsku dovedu u stanje konfuzije i šoka, također djelujući i kao lična straža visokih osmanlijskih zvaničnika u Rumeliji (osmanlijska pokrajina koja je obuhvatala Balkan) za vrijeme mira.

Historija[uredi | uredi izvor]

Jedinica je prvobitno osnovana u Rumelijskom Ejaletu oko sredine 15. vijeka kako bi se stvorila sila za zaštitu granica carstva na Balkanu a svoj vrhunac je dostigla u 16. vijeku.

Mada se u historijskim zapisima često poistovjećuju sa Akindžijama, koji su također bili vrsta laka konjice u sastavu Rumelijske vojske, Delije su bili zasebna vrsta jedinica za posebne namjene.

Sultan Mahmud II je 1829. godine, u okviru reforme vojske prema zapadnom modelu, ukinuo jedinicu, kao i janjičare.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Popularna kultura[uredi | uredi izvor]

U turskom filmu Deliler Fatih'in Fermanı : režija Osman Kaya, kaže se da je mala jedinica delija poslana u Vlašku kako bi ubila rumunskog princa Vlada Tepeša .[1][2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Deliler – Fatih'in Fermanı". www.tsa.org.tr. Pristupljeno 11. 6. 2020.
  2. ^ Deliler, IMDb, pristupljeno 11. 6. 2020

Izvori[uredi | uredi izvor]

  • Houtsma, Martijn Theodoor, ed. (1987). "Deli". First Encyclopaedia of Islam. E.J. Brill's first encyclopaedia of Islam, 1913–1936, Volume II: Bābā Fighānī–Dwīn. Leiden: BRILL. ISBN 90-04-08265-4.