Dmitrij Medvedev

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-merge.svg
Ovu kutiju treba zamijeniti infokutijom.
(Nađite odgovarajuću infokutiju)
Dmitrij Medvedev

Dmitrij Anatoljevič Medvedev (ruski Дми́трий Анато́льевич Медве́дев) (14. septembar 1965, Lenjingrad, danas Sankt Peterburg) je ruski političar, te izabrani predsjednik Rusije. Od 14. novembra 2005. obavaljao je dužnost zamjenika premijera Rusije. Dvije godine kasnije, 10. decembra 2007. godine, kandidiran je za Putinovog nasljednika, na mjestu ruskog predsjednika. Na izborima održanim 2. marta 2008 Medvedev je izabran za predsjednika, a 7. maja 2008 je preuzeo tu dužnost. Bio je predsjednik Rusije do 8. maja, 2012., kada ga je na tom mjestu naslijedio Vladimir Putin.

Medvedev i Putin se sarađivali još u prvoj polovini 1990tih, u Sankt Peterburgu. Krajev 1990tih, Putin ga premješta u Moskvu. Medvedev se posljednjih nekoliko godina istaknuo svojim radom kao predsjedavajući Nadzornog odbora koncerna Gazprom, koji mu je pomogao da se domogne kandidature za predsjednika. Međutim, u široj javnosti, ostao je gotovo nepoznat.


Vote stub.svg Nedovršeni članak Dmitrij Medvedev koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.