Donald Knuth

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Donald Knuth 10 januar 1938 (78god

Donald Ervin Knuth (rođen 10. januara, 1938.) jeste čuveni računarski naučnik i Profesor Emeritus na "Art of Computer Programming" univerziteta Stanford.

Autor plodonosnog višetomnog rada: Umjetnost računarskog programiranja; (The Art of Computer Programming, "TAOCP"), tako da su Knuth-a zvali "otac" analize algoritama, u čijem je razvoju učestvovao.

Pored toga što je Knuth imao temeljne doprinose u nekoliko ogranaka teoretske računarske nauke, on je i autor TeX-a, sistem za obradu i prelom teksta na računaru, zatim METAFONT-a, jezika za definiranje fontova i prikaz, kao i familju slova Computer Modern.

Pisac i naučnik, Knuth je autor WEB/CWEB računarskog sistema programiranja da ohrabri i olakša tekstualno programiranje, i dizajnirao je arhitekturu MMIX seta instrukcija.