Niklaus Wirth

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Niklaus E. Wirth
Niklaus Wirth, UrGU.jpg
Rođenje15. februar 1934.
Winterthur, Švicarska
PoljeRačunarstvo
InstitucijaUniverzitet u Stanfordu
Univerzitet u Zurichu
Xerox PARC
Poznat(a) poEuler
Algol W
Pascal
Modula
Modula-2
Oberon
Istaknute nagradeTuringova nagrada

Niklaus E. Wirth (rođen 15. februara 1934. godine) je švicarski informatičar, poznat po dizajniranju nekoliko programskih jezika, uključujući Pascal,[1] te po pionirskom radu u nekoliko klasičnih tema programskog inženjerstva. 1994. godine je dobio Turingovu nagradu za razvijanje niza inovativnih računalnih jezika.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Winterthuru, Švicarska, 1934. godine. 1959. godine diplomira elektroniku na Švicarskom saveznom institutu za tehnologiju (ETH) u Zürichu. 1960. je stekao magisterij na Université Laval u Kanadi. 1963. doktorira na elektrotehnici i računarstvu na Univerzitetu Kalifornije u Berkeleyu, pod mentorstvom pionira dizajna računara Harryja Huskeyja.

Od 1963. do 1967. godine je vršio dužnost pomoćnog profesora računarstva na Univerzitetu u Stanfordu, te potom opet na Univerzitetu u Zürichu. 1968. godine postaje profesor informatike na ETH u Zürichu, uz dvogodišnji sabatski dopust u Xerox PARC-u u Kaliforniji.

Penzionisan je 1999. godine.

Radovi[uredi | uredi izvor]

Wirth je bio glavni dizjner programskih jezika Euler, Algol W, Pascal, Modula, Modula-2 te Oberon. Bio je jedan od glavnih ljudi u timu koji je dizajnirao i implementirao operativne sisteme Lilith i Oberon, te Lola sistem za dizajn i simulaciju digitalnog hardvera. Dobio je ACM Turingovu nagradu za razvoj tih jezika.

Njegov se članak Program Development by Stepwise Refinement o učenju programiranja smatra klasičnim tekstom programskog inženjeringa. 1975. godine je napisao knjigu Algorithms + Data Structures = Programs koja je stekla široko priznanje, a koristi se i danas.

Dizajnirao je jednostavni programski jezik PL/0 kako bi ilustrirao dizajn jezičkog procesora, i na kojem su zasnovani mnogi univerzitetski kolegiji o dizajniranju jezičkih procesora.

1955. godine je popularizirao izreku danas poznatu kao Wirthov zakon: Programska podrška se usporava brže nego što hardverska podrška ubrzava", iako je na svom papiru iz 1995. godine A Plea for Lean Software pripisuje Martinu Reiseru.

Citati[uredi | uredi izvor]

Dok Evropljani uglavnom izgovaraju moje ime na pravi način ('Ni-klows Wirt'), amerikanci ga uvijek smuljaju u 'Nick-les Worth' Ovo je kao da se kaže da me Evropljani zovu po imenu (call by name), a Amerikanci po vrijednosti (call by value).

C++ je uvreda za ljudski mozak.

Pouzdani i transparentni programi obično nisu u žiži zanimanja dizajnera.

– (1999)

U našoj profesiji, preciznost i savršenstvo nisu nepotrebni luksuz, već nužna potrebnost.

– (1997)

Trivia[uredi | uredi izvor]

Philippe Kahn, istaknuti bežični i programski tehnologist i osnivač Borlanda, je studirao pod Wirthom pri ETH Zürich.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Niklaus Wirth | Computer History Museum". www.computerhistory.org. Pristupljeno 6. 4. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)