Niklaus Wirth

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Niklaus E. Wirth
Niklaus Wirth, UrGU.jpg
Rođenje 15. februar 1934.
Winterthur, Švicarska
Polje Računarstvo
Institucija Univerzitet u Stanfordu
Univerzitet u Zurichu
Xerox PARC
Poznat po Euler
Algol W
Pascal
Modula
Modula-2
Oberon
Istaknute nagrade Turingova nagrada

Niklaus E. Wirth (rođen 15. februara 1934. godine) je švicarski informatičar, poznat po dizajniranju nekoliko programskih jezika, uključujući Pascal, te po pionirskom radu u nekoliko klasičnih tema programskog inženjerstva. 1994. godine je dobio Turingovu nagradu za razvijanje niza inovativnih računalnih jezika.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Winterthuru, Švicarska, 1934. godine. 1959. godine diplomira elektroniku na Švicarskom saveznom institutu za tehnologiju (ETH) u Zürichu. 1960. je stekao magisterij na Université Laval u Kanadi. 1963. doktorira na elektrotehnici i računarstvu na Univerzitetu Kalifornije u Berkeleyu, pod mentorstvom pionira dizajna računara Harryja Huskeyja.

Od 1963. do 1967. godine je vršio dužnost pomoćnog profesora računarstva na Univerzitetu u Stanfordu, te potom opet na Univerzitetu u Zürichu. 1968. godine postaje profesor informatike na ETH u Zürichu, uz dvogodišnji sabatski dopust u Xerox PARC-u u Kaliforniji.

Penzionisan je 1999. godine.

Radovi[uredi | uredi izvor]

Wirth je bio glavni dizjner programskih jezika Euler, Algol W, Pascal, Modula, Modula-2 te Oberon. Bio je jedan od glavnih ljudi u timu koji je dizajnirao i implementirao operativne sisteme Lilith i Oberon, te Lola sistem za dizajn i simulaciju digitalnog hardvera. Dobio je ACM Turingovu nagradu za razvoj tih jezika.

Njegov se članak Program Development by Stepwise Refinement o učenju programiranja smatra klasičnim tekstom programskog inženjeringa. 1975. godine je napisao knjigu Algorithms + Data Structures = Programs koja je stekla široko priznanje, a koristi se i danas.

Dizajnirao je jednostavni programski jezik PL/0 kako bi ilustrirao dizajn jezičkog procesora, i na kojem su zasnovani mnogi univerzitetski kolegiji o dizajniranju jezičkih procesora.

1955. godine je popularizirao izreku danas poznatu kao Wirthov zakon: Programska podrška se usporava brže nego što hardverska podrška ubrzava", iako je na svom papiru iz 1995. godine A Plea for Lean Software pripisuje Martinu Reiseru.

Citati[uredi | uredi izvor]

"Dok Evropljani uglavnom izgovaraju moje ime na pravi način ('Ni-klows Wirt'), amerikanci ga uvijek smuljaju u 'Nick-les Worth' Ovo je kao da se kaže da me Evropljani zovu po imenu (call by name), a Amerikanci po vrijednosti (call by value)."

"C++ je uvreda za ljudski mozak."

"Pouzdani i transparentni programi obično nisu u žiži zanimanja dizajnera."

– (1999)

"U našoj profesiji, preciznost i savršenstvo nisu nepotrebni luksuz, već nužna potrebnost."

– (1997)

Trivia[uredi | uredi izvor]

Philippe Kahn, istaknuti bežični i programski tehnologist i osnivač Borlanda, je studirao pod Wirthom pri ETH Zürich.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]