C. A. R. Hoare

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Charles Antony Richard Hoare
CAR Hoare.jpg
Rođenje 11. januar 1934.
Colombo, Britanski Cejlon
Polje Računarstvo
Institucija Elliott Brothers
Kraljičin univerzitet u Belfastu
Univerzitet u Oxfordu
Microsoft Research
Poznat po Quicksort
Hoare logika
CSP
Istaknute nagrade ACM Turingova nagrada

Sir Charles Antony Richard Hoare (Tony Hoare ili C.A.R. Hoare, rođen 11. januara 1934. godine) jeste britanski informatičar, najpoznatiji po razvitku quicksorta, najpopularnijeg algoritma sortiranja, 1960. godine. Također je razvio Hoare logiku, te formalni jezik Communicating Sequential Processes (CSP), korišten za specificiranje interakcija konkurentnih procesa (uključujući problem večerajućih filozofa te kao inspiracija za programski jezik Occam.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen u Colombou (Šri Lanka)[1] roditelja britanaca, stekao je titulu bakalureata u klasici na Univerzitetu u Oxfordu, (Merton College), 1956. godine Ostao je još jednu godinu u Oxfordu proučavajući postdiplomsku statistiku, te obavljajući svoju dužnost u Kraljevskoj mornarici (1956–1958).

Kada je naučio govoriti ruski, proučavao je prevođenje prirodnih jezika na Univerzitetu u Moskvi, u Sovjetskom Savezu, u Kolmogorovljevoj školi.

1960. godine je napustio Sovjetski Savez te započeo rad u Elliott Brothers Ltd, gdje je implementirao ALGOL 60[2] i revno se posvetio radu na algoritmima.

Postao je profesor računarskih nauka na Kraljičinom univerzitetu u Belfastu 1968. godine, a 1977. godine se preselio nazad u Oxford kao profesor računarstva, kako bi vodio grupu za istraživanje programiranja pri Oxford University Computing Laboratory. To se desilo nakon smrti Christophera Stracheyja.

Sad obavlja dužnost profesora emeritusa, te je i viši istraživač pri Microsoft Research u Cambridgeu, Engleska.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sir Antony Hoare | Computer History Museum". www.computerhistory.org. Pristupljeno 2019-04-06.
  2. ^ "Sir Charles Antony Richard Hoare | IEEE Computer Society" (jezik: engleski). Pristupljeno 2019-04-06.