Douglas Engelbart

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dr. Douglas C. Engelbart
Douglas Engelbart in 2008.jpg
Rođenje 30. januar 1925.
Sjedinjene Američke Države Oregon
Polje Izumitelj
Institucija Bootstrap Institut
Poznat po Računarski miš

Douglas Engelbart (Oregon, SAD, 30. januar 1925. godine) je američki izumitelj njemačko-norveškog porijekla.

Iako su stvari, kao što su grafički korisnički interfajs i računarski miš uglavnom preuzeti iz današnjice, vrlo moguće je da ne bi bili dio računarskog okruženja bez Douglasa Engelbarta i njegovog zahtjeva za razvojem kompjuteriziranog sistema koji bi pomagao ljudskom intelektu.

Maturirao je u rodnom Portlandu, gdje se i upisao na Oregon State University u Cornvallis 1942. godine. Planirao je studirati elektrotehniku i pokazao veliko zanimanje za proučavanje radara, u vrijeme nove vojne tehnologije.

Iako nije imao nikakvog interesa za vojnu karijeru, nije imao ni nikakvih drugih. Bio je jedva zainteresiran za sticanje obrazovanja.


System-users.svg Nedovršeni članak Douglas Engelbart koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.