Donato Bramante

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Donato Bramante
Donato Bramante.jpg
Rođenje 1444
Fermignano, Italija
Smrt 11. april 1514
Rim, Italija
Period Visoka renesansa
Vrsta umjetnosti arhitektura, slikarstvo
Djela San Pietro in Montorio

Donato Bramante ili Donato D'Angelo da Urbino (Fermignano, 1444. - Rim, 11. aprila 1514.), italijanski graditelj i slikar

Graditeljstvo je učio u Urbinu kod Luciana Laurane-Vranjanina. U početku je radio u Milanu, gdje je izveo svoje glavno djelo, crkvu Sta Maria dele Grazie. Prešavši u Rim razvio je svoj stil do čistih arhitektonskih oblika karakterističnih za visoku renesansu. Za vrijeme pape Julija II. vodio je radove na dograđivanju Vatikana, a izradio je i osnovu u obliku grčkog krsta za crkvu Sv. Petra. Nijedno njegovo djelo nije izvedeno u cijelosti, mnoga su porušena i pregrađena, a izvršio je presudan uticaj na građevni stil visoke renesanse.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Donato Bramante koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.