Dorea Potter

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dorea Potter (rođena Black)
Dorea Potter (rođena Black)
Rođena 1920.
Umrla 1977. (dob 57)
Spol žena
Kosa plava
Koža bijela
Čistoća krvi čista krv
Vjernost porodica Black
Dom Slytherin
Roditelji Cygnus Black II. i Violetta Bulstrode
Brak Charlus Potter
Djeca sin (možda James Potter)
Pojavljivanje porodično stablo Blackovih

Dorea Potter (rođena Black) (1920 - 1977) je bila čistokrvna vještica iz serijala Harry Potter, britanske spisateljice J. K. Rowling. Ona se pojavljuje na porodičnom stablu Blackovih te je možda spomenuta u knjigama.

Opis i etimologija[uredi | uredi izvor]

Dorea je bila kćer Cygnusa Blacka II i Violette Bulstrode, sestra Polluxa, Cassiopeie i Mariusa, koji je bio hrkan, pa su ga roditelji izbacili iz porodice i uništili njegovo ime na stablu. U Hogwartsu je bila u Slytherinskom domu. Udala se za Charlusa Pottera, s kojim je imala jednog sina. Umrla je u 57. godini života.

Dorea je najvjerovatnije verzija imena Dora (grč. "dar").

Moguće je da je Dorein i Charlusov sin zapravo James Potter, otac Harryja Pottera. Naime, J. K. Rowling je rekla da je James bio jedino dijete, ali da je rođen onda kad su mu roditelji bili stariji. James je u zadnjem dijelu rekao da mu je otac bio Gryffindor, ali nije spomenuo majku, što bi imalo smisla ako je ona Dorea, koja je bila Slytherinka. Moguće je da su James i Dorea jednostavno daljnji Harryjevi rođaci.