Državna cesta D7

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

D7 je državna cesta u Hrvatskoj u smjeru sjever-jug od graničnog prijelaza (GP) Duboševica (granica Republike Mađarske), preko Belog Manastira, Osijeka i Đakova do graničnog prijelaza Slavonski Šamac (granica Bosne i Hercegovine), sa dužinom od 120,0 km.

U Baranji se na toj cesti nalaze sljedeća naselja: granični prijelaz Duboševica - Kneževo - Branjin Vrh - Beli Manastir - Ciglana Karanac - Kozarac - Čeminac - Švajcarnica - Darda - Mece - Bilje - Osijek. Cesta prolazi kroz Branjin Vrh, Beli Manastir (Osječka ulica), Kozarac, Švajcarnicu (Ulica Dragutina Tadijanovića), Dardu, Bilje i Osijek (Biljska cesta, Ulica kneza Trpimira, itd.). Kneževo obilazi s istočne strane, Čeminac također, s tim da je u Čemincu uz zapadnu stranu ceste ulica, a uz istočnu stranu šuma. Između Darde i Bilja prolazi južno od Meca.

Na ulazu u Branjin Vrh iz smjera Kneževa nalazi se most preko Karašice, ispred Švicarnice i između Darde i Meca željezničko-cestovni prijelazi preko željezničke pruge Mađarboja (Mađarska) - Beli Manastir - Osijek, a na ulazu u Osijek most preko Drave.

Upravo se gradi cesta koja će povezati Švajcarnicu i osječku obilaznicu kod Višnjevca. Ona će preusmjeriti tranzitni promet i rasteretiti promet u Dardi i Bilju. Planira se i gradnja belomanastirske obilaznice, koja će preusmjeriti tranzitni promet prema zapadu ispred ulaza u Branjin Vrh (i prema belomanastirskoj industrijskoj zoni), zaobići Beli Manastir sa zapadne strane i ponovo ga vratiti na D7 kod trafostanice prije ulaza u Beli Manastir s juga.

Državna cesta D7 križa se u Baranji s državnim cestama D212 i D517, regionalnim cestama (županijeske ceste) Ž5017, Ž4018, Ž4019, Ž4036, Ž4041, Ž4042, Ž4054, Ž4082 i lokalnim cestama L44010, L44032 i L44033.


Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Odluka o razvrstavanju javnih cesta u državne ceste, županijske ceste i lokalne ceste, Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, Zagreb, 6. jula 1999.