Drvene crkve u Malopoljskoj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Drvene crkve u južnoj Malopoljskoj
Svjetska baština
Lokacija Poljska
Sadrži6
Kriterijiii, iv
Referenca1053
Uvrštenje2003. (27. sjednica)
Površina8,26 ha
Tampon-zona242 ha
KoordinateN49 45 0 E21 13 60

Drvene crkve u Malopoljskoj dio su srednjovjekovne crkvene tradicije u rimokatoličkoj kulturi. Nalaze se na području historijske regije Malopoljske koja obuhvata karpatsko podnožje sjevernog dijela Zapadnih Karpata, južna i jugoistočna Poljska. Nalaze se u gradovima i selima: Binarowa, Blizne, Dębno Podhalańskie, Haczów, Lipnica Murowana i Sękowa. Izgrađene su tehnikom horizontalnih brvana, uobičajenom u istočnoj i sjevernoj Evropi od srednjeg vijeka

Gradnju crkvi su financirale bogate plemićke porodice i postale su statusnim simbolima. Prve crkve su rađene u stilu gotike, sa višebojnim ukrasima koji su se, zbog drvene građe, bitno razlikovali od tradicionalne poljske gotike od kamena i opeke. Kasnije građevine pokazuju uticaje baroka i rokokoa, ali i snažan uticaj bizantijske arhitekture zbog prisutnosti grko-katoličke crkve u ovom području. Iz evropske arhitekture preuzele su izduženi glavni brod i izdužene tornjeve.

Šest najbolje očuvanih i najstarijih drvenih gotičkih crkava 2003. godine upisane su na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine[1][2]

  • Crkva svetog Arhanđela Mihovila, oko 1500, Binarowa, a 1595. godine završena je dogradnjom tornja na zapadnom pročelju. Početkom 17. stoljeća crkva je zatvorena vanjskom arkadom, prozorski otvori su povećani i nove višebojne slike su zamijenile starije slikocrteže.
  • Crkva Svih Svetih, 1470, Blizne, je bogato oslikana s prizorima "Posljednjeg suda" iz 15. stoljeća. U 18. stoljeću je opremljena drvenim namještajem i ponovno je oslikana.
  • Crkva svetog Arhanđela Mihovila, 15 stoljeće, Debno Podhalańskie. Ona ima jedinstvene srednjovjekovne ukrase, slikocrteže, na svodu i zidovima iz 15. i 16. stoljeća. Ukrasi se sastoje od 77 motiva, uključujući arhitektonske gotičke oblike, životinjske, svjetovne i vjerske prizore.
  • Crkva Uznesenja Marijina i svetog Arhanđela Mihovila, 1338, Haczów, je najstarija drvena gotička crkva u Evropi, sa izvornim višobojnim ukrasima iz 15. stoljeća. Početkom 17. stoljeća je zatvorena obrambenom zidom zemljanih bastiona.
  • Crkva svetog Leonarda, kasno 15. stoljeće, Lipnica Murowane. Iz 15. stoljeća su preživjeli dijelovi višebojnih ukrasa na svodu glavnog broda. Crkva se nalazi izvan obrambenih gradskih zidina i služila je kao grobna crkva sve do danas. Obnavljana je više puta, ali nije narušen njen oblik i prostorni raspored.
  • Crkva svetog Filipa i svetog Jakova, 15 stoljeće, Sękowa

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Drvene crkve u Malapoljskoj - 1053". UNESCO: Svjetska baština - whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 2. 2016.engleski: '
  2. ^ "Spomenici upisani na listu svjetske baštine u Poljskoj". UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021.