Edward Smith

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Edward John Smith

Kapetan Edward John Smith, (27. januara 1850. - 15. aprila 1912. godine) je bio kapetan RMS Titanic-a, koji je potonuo 1912. godine. On i njegova žena, Eleanor, živjeli su u Lichfieldu, oblast Staffordshire. Imao je kćerku, po imenu Helen Melville Smith. Statua u njegovu čast nalazi se u Lichfieldu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rodio se u Well Street-u, u Hanleyu, oblast Stoke-on-Trent, kao sin Edwarda i Catherine Smith. Pohađao je Etruria British School. Nakon što je napustio školu Etruria kada mu je bilo 12 godina, proveo je 9 godina radeći u jednoj tvornici u Etruriji. 1871. godine, počeo se interesovati za parne brodove. Kada je imao 24 godine, dobio je certifikat, koji mu je dozvoljavao upravljanje parnim brodovima.

Njegova prva komanda je bila nad brodom The Lucy Fennel, čime se pridružio White Star Line-u u martu 1880. godine. Služio je na glavnim brodovima teretnjacima u kompaniji, koji su išli za Australiju, te za New York, gdje je stekao veliki ugled. Kako su brodovi postajali sve veći, tako je i rasla potreba za prisutnosti kapetana Smitha na tim brodovima. Služio je na brodovima, kao što su Adriatic, Celtic, Coptic and Germanic, te na mnogim drugim. Bio je kapetan broda Majestic' devet godina, počevši 1895. godine. U toku te šlužbe dobio je medalju za najboljeg kapetana putničkog broda. Također je honorarno radio kao komandir rezerva Kraljevske mornarice. Smitha su smatrali "sigurnim kapetanom", što je u tom trenutku, vjerovatno i bio. Data mu komanda nad jednim beodom za prijevoz vojnika, za vrijeme Drugog Burskog rata na početku 20. vijeka. 1904. godine dobio je čin komodora flote White Star-a, te je dobio kraljevsko odlikovanje 1910. godine.

Međutim, čak se i on susretao sa problemima u toku svoje karijere. U junu 1911. godine, dok je upravljao Olympic-om uz mol u New York-u, jedan remorker je bio oštećen od strane jednog od propelera Olympic-a. U septembru iste godine, Olympic je bio oštećen uslijed sudara sa HMS Hawke-om.

1912. godine, Smith je odlučio da će otići u mirovinu, nakon Titanic-ovog prvog putovanja. U 23:40, 14. aprila, Titanic je odario o ledeni brijeg u sjevernom Atlantiku. Brod je potonuo dva sata i četrdeset minuta kasnije (15. april 1912. godine, u 02:20), odnoseći sa sobom oko 1.500 ljudskih života. Smith je potonuo zajedno sa brodom. Njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Statua kapetana Smitha nalazi se u Beacon parku u Lichfieldu.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]