Idi na sadržaj

Egipatski muzej

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Egipatski muzej

Egipatski muzej je muzej egipatskih starina a nalazi se u glavnom egipatskom gradu Kairu. Sadrži najbogatiju kolekciju drevnih egipatskih umjetnina na svijetu sa preko 120.000 eksponata iz ovog perioda bogate egipatske historije. Kao najvrijednija zbirka muzeja smatraju se grobni artefakti faraona Tutankamona, čiji je netaknuti grob otkrio Howard Carter godine 1922. godine na lokalitetu u Dolini kraljeva. U Muzeju se između ostalog nalazi i nalazi Soba kraljevskih mumija, koja sadrži 27 kraljevskih mumija iz faraonskog doba.

Historija[uredi | uredi izvor]

Zlatna ​​Tutankamonova maska, napravljena od 11 kilograma čistog zlata, izložena u Egipatskom muzeju

Egipatski muzej umjetnina sadrži mnoge važne artefakte drevne egipatske historije. U muzeju se nalazi najveća zbirka faraonskihe starina na svijetu i još mnogo blaga faraona Tutankamona. Egipatska vlada je osnovala muzej, izgrađen 1835. godine u blizini Ezbekeyah vrta sa ciljem očuvanja antičkih nalazišta i brojnih artefakata nađenih na tim lokacijama.

Novi muzej je osnovan u Boulaqu, u bivšem skladištu, 1858. godine, nakon osnivanja odjela za antikvitete kojeg je činila zbirka umjetnina prikupljena od strane Augustea Mariettea, francuskog arheologa u službi Ismail Paše koji je i upravljao ovim odjelom. Zgrada muzeja se nalazila obali rijeke Nil, a 1878. godine je znatno devastirana u poplavi rijeke Nil. 1892. godine kolekcija je preseljena u bivšu kraljevsku palatu, u Gizu, četvrt Kaira. Na tom mjestu se zadržala do 1902. godine kada se muzej premješten na današnju lokaciju, u zgradu koja se nalazi na Trgu Tahrir u centru Kaira. Tokom egipatske revolucije 2011. godine, muzej je bio oštećen, a dvije mumije su navodno uništene.[1][2] Nekoliko artefakata je također oštećeno[3] dok je oko 50 predmeta izgubljeno. Od tada je pronađeno 25 izgubljenih predmeta.

Unutrašnjost muzeja[uredi | uredi izvor]

Muzej je smješten u dvije glavne etaže, u prizemlju i na prvom spratu. U prizemlju se nalazi veliku zbirku papirusa i kovanog novca koji su se koristili u drevnom svijetu. Brojni komadi papirusa su u malim fragmentima usljed propadanja tokom svog postojanja od dva milenija. Dakle, u prizemlju su artefakti iz Novog kraljevstva, vremenskog perioda između 1550. i 1069. godine p.n.e. Ovi artefakti su generalno veći od artefakta nastalih u prethodnim stoljećima. Te stavke uključuju statue, stolove i sarkofage.

Na prvom spratu se nalaze artefakti iz posljednje dvije dinastija Egipta, uključujući i predmete iz grobnice faraona Tutmozisa III, Tutmozisa IV, Amenhotepa II i Hatšepsuta, kao i mnogi artefakti iz Doline kraljeva, posebno materijal iz netaknuta grobnica Tutankamona i Psusennesa I. Dvije posebne prostorije sadrže brojne mumije kraljeva i mumije ostalih članova kraljevske porodice Novog Kraljevstva.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]