Elissa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Elissiar M. Khoury
Rođenje (1972-10-27) 27. oktobar 1972 (51 godina)
Deir Al Ahmaru, Liban

Elissiar M. Khoury (arapski: ﺧﻭﺭﻱ ﺃﻟﻳﺴﺎﺮ) poznatija kao Elissa je jedna od najslavnijih arapskih pjevačica. Rođena je 27. oktobra 1972. godine u Deir Al Ahmaru, u Beqaa regionu Libana. Drži rekord kao jedna od arapskih pjevačica koja je prodala najviše albuma. Elissa je slavna širom Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Osvojila je tri "Music World Award" nagrade, za najbolje prodavanu pjevačicu na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi, za svoje albume. Treću nagradu je dobila 2010. g.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Elissa je počela svoju pjevačku karijeru ranih 90ih na talent show-u Studio El Fan, u kojem je osvojila srebrenu medalju na LBC-u. Nakon poduže pauze, na scenu se vratila 1998. godine sa debi albumom „Baddi Doub“, a istoimeni singl je bio duet flamenko pjevačem Gerardom Ferrerom. „Baddi Dooub“ je bio jedan od najbolje prodavanih albuma u arapskom svijetu i Bliskom Istoku sa oko 1.500.000 prodanih kopija. Ovim albumom Elissa se takmičila na međunarodnom muzičkom festivalu u Kanu 2000. godine.

Njen drugi projekat u 2000. godini je bio duet sa slavnim libanonskim pjevačem Ragheb Aalamom u pjesmi „Betghib Betrouh“. Pjesma se našla na Elissinom drugom albumu „Wakherta Maak“, koji je prodat u više od 1.600.000 kopija.

2001. godine Elissa je bila dio „Fiesta Latina“ festivala u Jordanu. Također pjevala ispred egipatskih piramida na otvaranju nastupa britanskog superstara Stinga. Također, Elissa je jedina arapska pjevačica koja je pjevala pred bivšim američkim predsjednikom Bill Clintonom na Humanitarnom Show-u zvijezda u Dubaiu. Pored ovih, pjevala je pred kraljicom Jordana Raniom II i na krunidbi Emira od Dubaija Mohammed bin Rachid Al Maktouma.

Poslije Elissa je pjevala sa Chris De Burghom u arapsko-engleskoj pjesmi pod nazivom „Lebanese Nights“, pjesma je napisana i komponovana od strane Chris De Burgha. Pjesma je snimljena u Londonu i našla se na njegovom albumu iz 2002. godine - „Timing Is Everywhere.“

Njen treći album „Ayshalak“ je izdat 2002. godine, pjesmu je komponovao mladi egipatski pjevač i kompozitor tada 22-godišnji Hussam Habib. Spot je snimljen u Parizu, a producirao ga je francuski producer italijanskog porijekla Fabrice Begotti, dok je odjeća i šminka bila Christian Dioreva. Tako je Elissa postala prva arapska pjevačia koja je službeno nosila Diorovu odjeću i šminku. Pjesma i spot imali su veliki uspjeh, tako da je slijedeći singl „Ajmal Ehsas“ samo naslijedio uspjeh svoga predhodnika. Spot je režisirao libanonski režiser Selim El Turk. Zajedno Elissa i Selim su osvojili nagradu Murex D'Or za najbolju pjevačicu i za najbolji spot.

Krajem 2002. učestvovala je na otvaranju kuvajtskog Virgin Megastore-a. Također veliki uspjeh za Elissu bio je kad se našla u antilogijskoj knjizi „100 libanonskih pionira“, u kojoj su se našli i drugi umjetnici poput Fairouz i Wadiha El Safija, kao i mnogi drugi slavni Libanci.

U septembru 2003. Elissa je prisustvovala na humanitarnoj akciji „Dobre Nade“ u Royal Alber Hall-u u Londonu. Elissa je predstavljala Bliski Istok i pjevala je ispred internacionalnih zvijezda poput Sarah Brightman, Zuccheroa i Joaquina Cortesa.

2003. godine Elissa je dobila prvi ugovor sa kompanijom Pepsi. Tako da ju je učino službenim licem Pepsija za arapski svijet, praćen ugovorom sa Ray Banom 2004. godine.

Elissin četvrti album „Ahla Donya“ izdat je 2004. godine. Ovo je jedan od najbrže prodavanih albuma u arapskom svijetu ikad. Također je to i prvi Elissin album izdat pod etiketom Rotane. Album je imao nekoliko velikih hitova poput „Kol Youm Fe Omry“, „Ergaa Lel Sho'a“, „Hobbak Wajaa“ te „Ahla Donya“. Album je osvoio World Music Award za najbolje prodavan album na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi. 2005. godine, izašlo je posebno izdanje albuma od 1000 kopija, koji je pored ostalog sadržao biografiju, slike, te postere. Ponovo je osvojila Murex D'Or za najbolju pjevačicu i najbolji spot za „Hobbak Wajaa“ koji je opet režisirao Selim El Turk.

Dalje kampanje uključivale su ugovor sa Lux-om, i produženim ugovorom sa Pepsi-jem.

2006. godine Elissa je zajedno sa Christinom Aguilerom snimila reklamu za Pepsi. Početkom 2006. izdala je album „Bastannak“ koji je prodao blizu 6,2 miliona kopija. Na World Music Award osvojila je nagradu za najprodavaniji album na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi.

Elissin službeni Fan Club broji 20 000 registrovanih fanova od marta 2006. godine.

U Decembru 2007. izdala je šesti album, nazvan "Ayami Beek".

Error using {{music}}: unable to parse music symbol ""

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Chris De Burgh je boravio u Libanonu kada je odlučio da napravi duet za libanskom pjevačicom ili pjevačem, tako da je odabrao Elissu.
  • Elissa na grčkom znači „Feničanska kraljica“, a Fenicija je stara civilizacija čije je korijen u Libanonu.
  • Elissa je napravila pjesmu namjenjenu vjenčanju Walid Bin Talalevoj kćerci – princezi Saudijske Arabije.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]