Idi na sadržaj

Emina (sevdalinka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aleksa Šantić, autor "Emine"

"Emina" je sevdalinka nastala na tekst mostarskog pjesnika Alekse Šantića, koji je napisao pod utiskom ljepote Mostarke Emine Sefić. Iako je prvobitno sama pjesma prvi put objavljena 1902. u časopisu Kolo, kasnije je postala popularna sevdalinka koju su izvodili mnogi umjetnici iz bivših jugoslavenskih republika.

Emina Sefić

Emina Koluder (rođ. Sefić) rođena je 1884. u Mostaru. Njen otac bio je istaknuti imam u Mostaru, a porodica je živjela u blizini Starog mosta i bili su komšije slavnom pjesniku Aleksi Šantiću.

Emina se udala za Avdagu Koludera, odselila se iz rodnog grada i imala je 14-ero djece. Umrla je 1967. u 83. godini.[1] Njena praunuka, Alma Ferović, sopranistica je i nastupala je s Elton Johnom i A. R. Rahmanom.[2]

27. maja 2010. bronzana statua Emine otkrivena je u Mostaru na Šantićev 142. rođendan. Statuu je izvajano Zlatko Dizdarević u periodu od tri mjeseca i nije bila zasnovana na njenim fotografijama, nego je to bila umjetnička vizija bosanske ljepote. Oblikovana je s odjećom koje su žene nosile u Bosni i Hercegovini na prelazu u 20. vijek.[3]

"Emina" danas

Po predanju, posljednju strofu, koja je dodana izvornom Šantićevom tekstu, izrekla je Sevda Katica, usmeni kazivač narodnih pjesama, kad joj je Himzo Polovina donio vijest o smrti opjevane Emine. Pjesmu su mnogi izvodili sa dodatkom Sevdinih stihova, dok su je Himzo Polovina i Ibrica Jusić kao takvu snimili na nosače zvuka.

Također pogledajte

Reference