Eva Perón

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
María Eva Duarte de Perón
Evita color.jpg
Rođenje (1919-05-07) 7. maj 1919.
Junin, Argentina
Smrt 26. juli 1952(1952-07-26) (33 god.)
Buenos Aires, Argentina

María Eva Duarte de Perón, također Eva Ibarguren, nazvana Evita ["Evalein"] (rođena 7. maja 1919. u Los Toldos; umrla 26. jula 1952. u Buenos Aires), poznatija pod nadimkom Evita, bila je druga žena argentinskog predsjednika Juana Dominga Perona i prva dama Argentine od 1946. do njene smrti, 1952.

Rođena u predgrađu Buenos Airesa, bila je peto dijete u porodici. U dobi od petnaest godina počela je putovati po Buenos Airesu i suočila se s velikim teškoćama zbog nedostatka obrazovanja i veza. Ipak, kasnije je počela dobijati uloge kao glumica u radio-dramama i sapunicama. Tadašnjeg generala, Juana Perona, upoznala je na dobrotvornoj svečanosti održanoj povodom poginulih u potresu na sjeveru zemlje. Vjenčali su se krajem oktobra 1945. godine. Ubrzo nakon objave braka, svi filmovi i serije u kojima je glumila Evita, bili su cenzurirani i zabranjeni.

Aktivno je učestvovala u sindikatima, osnovala je svoju fondaciju koja je pomogla siromašnima izgradivši na hiljade domova i škola širom Argentine. Osigurala je zdravstvenu zaštitu i za najbijednije slojeve društva te je bila veliki borac za prava žena.

Iako se vežu i brojne kontroverze na račun njenog života, prije nego što je postala prva dama Argentine, ostat će zapamćena kao jedna od najpopularnijih prvih dama (ali i najmoćnijih žena) u historiji, s velikom harizmom koju je imala među radničkom klasom, ženama i siromašnim slojevima.