Eva Perón

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
María Eva Duarte de Perón
Rođenje (1919-05-07) 7. maj 1919.
Junin, Argentina
Smrt26. juli 1952(1952-07-26) (33 godine)
Buenos Aires, Argentina

María Eva Duarte de Perón, također Eva Ibarguren, nazvana Evita ["Evalein"] (rođena 7. maja 1919. u Los Toldos; umrla 26. jula 1952. u Buenos Aires), poznatija pod nadimkom Evita, bila je druga žena argentinskog predsjednika Juana Dominga Perona i prva dama Argentine od 1946. do njene smrti, 1952.

Rođena u predgrađu Buenos Airesa, bila je peto dijete u porodici. U dobi od petnaest godina počela je putovati po Buenos Airesu i suočila se s velikim teškoćama zbog nedostatka obrazovanja i veza. Ipak, kasnije je počela dobijati uloge kao glumica u radio-dramama i sapunicama. Tadašnjeg generala, Juana Perona, upoznala je na dobrotvornoj svečanosti održanoj povodom poginulih u potresu na sjeveru zemlje. Vjenčali su se krajem oktobra 1945. godine. Ubrzo nakon objave braka, svi filmovi i serije u kojima je glumila Evita, bili su cenzurirani i zabranjeni.

Aktivno je učestvovala u sindikatima, osnovala je svoju fondaciju koja je pomogla siromašnima izgradivši na hiljade domova i škola širom Argentine. Osigurala je zdravstvenu zaštitu i za najbijednije slojeve društva te je bila veliki borac za prava žena.

Iako se vežu i brojne kontroverze na račun njenog života, prije nego što je postala prva dama Argentine, ostat će zapamćena kao jedna od najpopularnijih prvih dama (ali i najmoćnijih žena) u historiji, s velikom harizmom koju je imala među radničkom klasom, ženama i siromašnim slojevima.