Evropski sud pravde

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sud pravde Evropskih zajednica, poznatiji kao Evropski sud pravde, je vrhovni sud Evropske unije.

Zadatak[uredi | uredi izvor]

On tumači odredbe osnivačkih ugovora i rješava sporove po tužbama država članica i građana čija su prava povrijeđena nekom od odluka tijela Unije. Također, ima opću odgovornost za tumačenje odredbi prava Evropske unije i obezbjeđivanju njihove stalne i jednake primjene. On omogućava istovremeno tumačenje zakona Zajednice na njenoj teritoriji putem saradnje sa nacionalnim i općinskim sudovima kroz prethodni postupak za tumačenje prava Zajednice.

Na konferenciji održanoj 23. jula 1952. odlučeno je da sjedište suda bude u Luksemburgu gdje se sud danas nalazi.

Sastoji se od po jednog suca iz svake države članice (dakle 27) i osam pravobranitelja od kojih je pet uvijek iz Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Italije i Španije)dok se preostala tri rotiraju po abecednom redu. Imenuju ih države članice uglavnom iz redova istaknutih i iskusnih pravnika, a mandat im je šest godina. Vijeće Evropske unije može tražiti da se broj pravobranitelja poveća. Predsjednik se bira na period od tri godine, ali može biti ponovo izabran.

Sud zasjeda ili u plenumu svih sudaca ili u manjim grupama sudaca odnosno sudskim vijećima koje odlučuju o pojedinim vrstama predmeta.

Zbog preopterećenosti Suda pravde EZ-a 1988. godine osnovan je Prvostepeni sud Evropskih zajednica. Sve do Ugovora iz Nice 2001. godine, ovaj je Sud djelovao kao pridruženo tijelo Suda pravde, a ne kao zaseban sud.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]