Fenoli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Struktura fenola

Fenoli su grupa organskih spojeva čija je opšta formula Ar-OH, gdje je Ar- fenil, supstituirana fenil ili neka druga aril grupa. Razlika između fenola i alkohola je u tome što je OH-grupa u fenolima vezana za aromatski prsten. Najjednostavniji spoj i predstavnik je fenol.

Fizičke osobine[uredi | uredi izvor]

Jednostavni fenoli su tečnosti ili čvrste supstance i imaju nisku tačku topljenja. Tačka ključanja im je dosta visoka, zbog stvaranja vodikovih veza.

Hemijske osobine[uredi | uredi izvor]

Kiselost fenola[uredi | uredi izvor]

Fenoli su dosta kiseli spojevi, pa se po tome razlikuju od alkohola. Reakcijom sa vodenim rastvorima baza, nastaju soli fenola. Soli fenola su rastvorljive u vodi, a nerastvorljive u organskim rastvaračima. U zavisnosti od pH, postoji ravnoteža između fenol i fenolat (fenoksid) iona.

Nastajanje fenoksid iona

Reakcije[uredi | uredi izvor]

Osim kiselosti, važna osobina fenola je mogućnost reakcija elektrofilne supstitucije. Zbog velike reaktivnosti, fenoli podliježu i drugim reakcijama: dobijanje etera, estera, supstitucija u prstenu (nitriranje, sulfoniranje, halogeniranje, Friedel-Craftsovo alkiliranje, itd.)

Dobijanje fenola[uredi | uredi izvor]

Jedan od procesa dobijanja fenola polazi od kumena (izopropil benzena). Kumen se oksidacijom sa zrakom prevodi u kumen hidroperoksid, koji sa rastvorom kiseline daje fenol i aceton.

Dobijanje fenola

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]