Ferengiji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ferengiji su fiktivna rasa vanzemaljaca u univerzumu Zvjezdanih staza. Ova rasa, poznata po svojoj pohlepnosti i trgovini, prvi put je prikazana u 5. epizodi "The Last Outpost" (Posljednja predstraža) prve sezone serijala Sljedeća generacija. Tokom prvog pojavljivanja u serijalu, Ferengiji su prvi put stupili u kontakt sa Ujedinjenom Federacijom Planeta 2364. godine na planeti Delphi Ardu, iako su kao rasa prvi put spomenuti u pilot-epizodi pod nazivom "Encounter at Farpoint" (Susret kod Farpointa). Njihovu kulturu karakteriše trgovačka opsesija sa zaradom. Poznati su po svom poslovnom oštroumlju kao i po uzbudljivoj mizoginiji, ponekad prisiljavajući svoje žene na seksualnu trgovinu. Značajni Ferengiji koji se pojavljuju u franšizi Zvjezdanih staza su: Quark, Rom, Nog, Ishka, Zek i Brunt i svi su bili istaknuti u serijalu Zvjezdane staze: Duboki svemir 9.

Njihova matična planeta, Ferenginar, je centar Ferengijskog saveza kojim upravlja Veliki Nagus i trgovački organ sastavljen uglavnom od članova Savjeta ekonomskih savjetnika (ranije Odbor likvidatora). Ferenginar je planeta klase M sa stabilnom atmosferom u kojoj uglavnom vlada kišovito stanje usljed čega je površina planeta slična močvari.[1]

Kao i većina njihove kulture, religija im se zasniva na principima kapitalizma, nude molitve i novčana primanja Blagoslovenom blagajniku u nadi ulaska u Božanski trezor nakon smrti i straha od ostatka života provedenog u Vaultu vječne destitucije,[2] odnosno u stanju koje karakteriše teška neimaština, bez mogućnosti zadovoljavanja osnovnih ljudskih potreba.

Anatomija[uredi | uredi izvor]

Humanoidna su vrsta, nešto manje visine u odnosu na visinu prosečnog čovjeka, obično visine od oko 1,5 metra. Imaju velike uši, koje su izraženije kod muškaraca nego kod žena, što rezultira odličnim sluhom. Zbog tih fizičkih karakteristika, sposobni su osjetiti iznenadne atmosferske i izmjene visine u okviru zvijezde koje većina drugih vrsta ne bi primijetila. S druge strane, infekcija uha može biti izuzetno bolna čak i smrtonosna ako se ne liječi na vrijeme. Uši su kod Ferengija, bar kod muških pripadnika, erogene zone.

Karakteristični su po izraženom čelu, rebrima (koja se za razliku od čovjeka šire prema vrhu) i četverostranom mozgu zbog čega su otporni na telepatske moći Betazoida ili Vulkanaca.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ferenginar Archived 2010-02-06 na Wayback Machine at official website StarTrek.com
  2. ^ Näser, M.A. Marion (2007). Die Inszenierung von Ethnizität in der Science Fiction am Beispiel Star Trek. GRIN Verlag. str. 21. ISBN 3-638-63978-9. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |coauthors= (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]