Zvjezdane staze: U tami

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zvjezdane staze: U tami
RežiserJ. J. Abrams
ProducentJ. J. Abrams
Bryan Burk
Damon Lindelof
Alex Kurtzman
Roberto Orci
Scenarist(i)
  • Roberto Orci
  • Alex Kurtzman
  • Damon Lindelof Izmijeni na Wikipodacima
UlogeChris Pine
Zachary Quinto
Zoe Saldana
Karl Urban
Anton Yelchin
Alice Eve
John Cho
Simon Pegg
Benedict Cumberbatch
MuzikaMichael Giacchino
KinematografijaDaniel Mindel
MontažaMaryann Brandon
Mary Jo Markey
ProdukcijaBad Robot Productions
K/O Paper Products
Skydance Productions
DistributerParamount Pictures
Premijera17. maj 2013.
Trajanje132 minuta, 120 minuta, 129 minuta Izmijeni na Wikipodacima
ZemljaSAD
Jezikengleski
Budžet185 miliona $
PrethodnikZvjezdane staze

Zvjezdane staze: U tami (Star Trek into Darkness) američki je naučnofantastični akcijski film u režiji J. J. Abramsa a scenarij su napisali Roberto Orci, Alex Kurtzman, and Damon Lindelof[1]. To je 12. film o Zvjezdanim stazama i služi kao nastavak filma iz 2009. U filmu se pojavljuje Chris Pine koji ponavlja ulogu kapetana James T. Kirka, te Zachary Quinto, Simon Pegg, Karl Urban, Zoe Saldana, John Cho, Anton Yelchin, Bruce Greenwood i Leonard Nimoy reprizirajući svoje uloge iz prethodnog filma. Benedict Cumberbatch, Alice Eve i Peter Weller također su uključeni u glavnu glumačku postavu filma. Bio je to i posljednji put da je Nimoy portretirao lik Spocka i njegov posljednji film u cjelini prije njegove smrti 2015. godine. Radnja filma je smještena u 23. vijek, kada Kirk i ekipa sa svemirskog broda USS Enterprise budu poslati u Klingon matični svijet u potrazi za bivšim članom Starfleeta koji se pretvorio u teroristu poznatim kao John Harrison.

Nakon prikazivanja Zvjezdanih staza, Abrams, Burk, Lindelof, Kurtzman i Orci složili su se da produciraju njegov nastavak. Snimanje je započelo u januaru 2012. godine. Vizualne efekte za film prvenstveno je kreirao Industrial Light & Magic. Film je prošao konverziju u 3D tehnologiju tokom faze postprodukcije. Zvjezdane staze: U tami premijerno je prikazan u Event Cinemas u Sydneyu, Australija, 23. aprila 2013.[2] a prikazan je 9. maja u Australiji, Novom Zelandu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Evropi i Peruu.[3] a nakon toga i u ostalim zemljama svijeta. Film je počeo sa prikazivanjima 17. maja u Sjedinjenim Državama i Kanadi, a dan ranije prikazan je u IMAX kinima.[4][5] Film je doživio finansijski uspjeh i dobio je pozitivne kritike od strane kritičara. Njegova bruto zarada od preko 467 miliona dolara širom svijeta učinila ga je najunosnijim filmom u franšizi Zvjezdane staze. Na 86. dodjeli "Oscara", film je nominiran za nagradu za najbolje vizualni efekte. Nastavak filma uslijedio je 2016. godine pod nazivom Zvjezdane staze 13: S one strane.

Radnja[uredi | uredi izvor]

2259. godine kapetan James T. Kirk uklonjen sa pozicije zapovjednika nad svemirskim brodom USS Enterprise zbog kršenja "glavne direktive" nakon izlaganja broda primitivnim stanovnicima planete Nibiru kako bi ih spasio i Spocka od kataklizmične erupcije vulkana. Admiral Christopher Pike vraćen je na dužnost zapovjednika, a Kirk je degradiran u prvog oficira. Spock se prebacuje na drugi brod. Ubrzo nakon toga, oficir Zvjezdane flote Thomas Harewood, kojeg je poslao zapovjednik John Harrison, bombardira instalacije Oblasti 31 u London. Tokom hitnog sastanka o situaciji, Harrison koristi brod da napravi zasjedu i ubije Pikea i druge više oficire, prije nego što se prebaci u Kronos, domovinu neprijateljskih Klingona.

Admiral Alexander Marcus vraća Kirka i Spocka kao zapovjednike "Enterprise-a" s naredbom da ubiju Harrisona upotrebom novog stelt torpeda velikog dometa. Glavni inženjer Montgomery Scott protivi se upotrebi neprovjerenih torpeda na brodu bez poznavanja njihovih specifikacija; kad ga sve nadglasali, on podnosi ostavku. Kirk je postavio Pavela Čekova da zamijeni Scottyja. Na putu do Kronosa, gubi mogućnosti prizemljenja Enterprise-a. Kirk vodi tim zajedno sa Spockom i Uhurom do planete, gdje ih dočekaju u zasjedi klingonske patrole. Harrison se pojavljuje i ubija Klingone. Harrison se predaje kada sazna tačan broj torpeda na brodu "Enterprise".

Doktor Leonard McCoy i Marcusova kćerka, dr. Carol Marcus, aktiviraju torpedo na Harrisonov nagovor otkrivajući da torpeda sadrže krionski smrznute ljude. Harrison je odveden na na brod Enterprise, gdje otkriva svoj pravi identitet kao Khan Noonien Singh, kao generacija genetički proizvedenih nadljudi koje je Admiral Marcus probudio iz vjekovnog sna i prisilio ih da razviju napredno oružje. Khan otkriva da je Marcus sabotirao pogon Enterprise-a, s namjerom da Klingonci unište brod nakon što zapucaju na Kronos, što je izazvalo rat s Klingonskim carstvom. Khan također daje Kirku set koordinata, koje Kirk prosljeđuje Scottu da istraži. Scott otkriva da koordinate vode do prikrivenog objekta Zvjezdane flote. Enterprise presreće mnogo veći ratni brod Zvjezdane flote, USS Vengeance, kojim zapovijeda admiral Marcus. Marcus zahtijeva da Kirk isporuči Khana, ali Enterprise bježi na Zemlju kako bi ga razotkrio. Nakon što "Vengeance" onesposobljava "Enterprise" blizu Mjeseca, Carol otkriva svoje prisustvo na "Enterprise-u" kako bi zaustavila napad. Marcus na silu prevozi Carol do Vengeance-a prije nego što naredi uništavanje Enterprise-a . Vengeance gubi snagu nakon što ga je sabotirao Scott, koji se infiltrirao u brod. Pošto su transporteri onesposobljeni, Kirk i Khan, s obzirom na potonje znanje o dizajnu ratnog broda, izvode svemirsko ronjenje sve do Vengeance-a. U međuvremenu, Spock kontaktira svog budućeg sebe na New Vulcan-u, koji mu govori o svom vlastitom susretu s Khanom i upozorava da mu se ne može vjerovati. Nakon borbe na putu do mosta, Khan savlada Kirka, Scotta i Carol, ubija Marcusa i preuzima kontrolu nad Vengeance-om.

Khan zahtijeva da Spock vrati svoju smrznutu posadu u zamjenu za oficire "Enterprise-a". Spock pristaje, ali on i McCoy tajno uklanjaju Khanovu smrznutu posadu s torpeda. Kada Khan počne pucati na Enterprise , Spock aktivira bojeve glave oštećujući brod. S oba zvjezdana broda uhvaćena u gravitaciji Zemlje, oni strmoglavo padaju prema površini. Kirk ulazi u radioaktivnu reaktorsku komoru Enterprise-a radi preusmjeravanja glavnog pogonskog reaktora, žrtvujući se da spasi brod. Khan ruši Veangence u centar San Francisca u pokušaju da uništi sjedište Zvjezdane flote, dok McCoy otkriva da Khanova krv ima regenerativna svojstva koja mogu spasiti Kirka. Spock progoni Khana kroz grad i njih dvoje se obračunavaju prsa u prsa. Uhura se spušta i omamljuje Khana. Spock se priprema ubiti Khana, ali Uhura ga zaustavlja, objašnjavajući da im je jedina šansa spasiti Kirka. Khanova krv oživljava Kirka, a Khan je zatvoren u njegovu kriogenu kapsulu i pohranjen je kod svojih sunarodnika. Godinu dana kasnije, Kirk govori na ceremoniji ponovnog posvećenja Enterprise-a. Posada Enterprise-a kreće u petogodišnju istraživačku misiju.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Star Trek Into Darkness (2013)". Box Office Mojo. Pristupljeno 21. 6. 2016.
  2. ^ Ong, Thuy (23. 4. 2013). "New Star Trek boldly voyages to Australia for premiere". Reuters. Arhivirano s originala, 24. 9. 2015. Pristupljeno 27. 4. 2013.
  3. ^ "Star Trek: En la oscuridad se estrena este 9 de mayo" [Star Trek Into Darkness May 9 in Peru] (jezik: španski). peru.com. Arhivirano s originala, 16. 6. 2013. Pristupljeno 8. 5. 2013.
  4. ^ Rigney, Todd (4. 2. 2013). "Star Trek Into Darkness Hits Imax Theaters In 3D On May 15". The Inqusitir. Arhivirano s originala, 4. 10. 2017. Pristupljeno 5. 2. 2013.
  5. ^ Stewart, Andrew (7. 5. 2013). "Star Trek Into Darkness Moves to May 16". Variety. Arhivirano s originala, 6. 6. 2013. Pristupljeno 7. 5. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]