Idi na sadržaj

Hikaru Sulu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hikaru Kato Sulu
Lik iz serije Zvjezdane staze
Prvo pojavljivanje""The Man Trap" (1966) (Zvjezdane staze: Originalna serija)
Posljednje pojavljivanje""Zvjezdane staze: Lower Decks: Crisis Point 2: Paradoxus (2022)
StvaralacGene Roddenberry
Portretirao/laGeorge Takei (1966–1996)
John Cho (2009–2016)
Informacije
VrstaČovjek
RodMuški
ZanimanjeKormilar
DjecaDemora Sulu

Hikaru Sulu je lik u američkoj naučnofantastičnoj franšizi Zvjezdane staze: Originalna serija.[1] Član ekipe u Zvjezdane staze: Originalna serija, Sulu se također pojavljuje u Zvjezdane staze: animirana serija, prvih šest filmova Zvjezdanih staza, jednoj epizodi Zvjezdane staze: Voyager i u nekoliko knjiga, stripova i Videoigra.[2] ] Prvobitno poznat samo kao "Sulu", njegovo ime "Hikaru" pojavilo se u romanu iz 1981. godine, više od deceniju nakon što je originalna serija završena.

Sulu je tumačio George Takei u originalnoj seriji. John Cho je preuzeo ulogu lika iu filmu Zvjezdane staze iz 2009. godine[3] i njegovim nastavcima, Zvjezdane staze: U tami i Zvjezdane staze: S one strane.

Razvoj i interpretacija lika[uredi | uredi izvor]

George Takei je prisjetio da je Gene Roddenberry želio da taj lik predstavlja cijelu Aziju, koja je simbolizirala mir u svemiru Zvjezdane staze, uprkos brojnim ratovima na kontinentu. Roddenberry nije želio nacionalno specifično prezime, pa je pogledao kartu i vidio Sulunsko more u centralnim Filipinima. "Pomislio je: 'Ah, vode tog mora dodiruju sve obale'", prisjetio se glumac, "i tako je moj lik dobio ime Sulu."[4][5][6]

U knjizi Inside Star Trek: The Real Story, ime lika je zabilježeno kao igra riječi na ime potpredsjednika Desilu studija, Herba Soloua.[7]

Romanopisac Vonda McIntyre je prvi put predstavio "Hikaru" kao prvo ime lika u romanu The Entropy Effect.[8] McIntyre je ime lika izveo iz romana Genji Monogatari. Iako McIntyre, u to vrijeme, nije znala za bilo kakve kontroverze oko njenog davanja imena Suluu, urednik David Hartwell je morao razjasniti ime sa Geneom Roddenberryjem i Takeijem kako bi otklonio Paramountove prigovore.[9] Međutim, ime nije postalo kanon sve do njegovog spominjanja u Zvjezdane staze VI: Neotkrivena zemlja.[10] Peter David je pisao o davanju prijedloga režiseru Nicholasu Meyeru na nagovor Takeija tokom posjete setu.[11]:2–3

U nekim japanskim sinhronizacijama, prezime komandanta Sulua je promijenjeno u Kato. Prema Bernardiju, Sulu, obzirom da je filipinska imenica ne može biti japansko ime i vjerovatno bi bilo neizgovorljivo za govornike japanskog jezika jer jezik nema zvuk "l", a "u" je tiho.[12] Ojaste navodi da je razlog za to nedostatak napora da tadašnji pisci budu kulturološki tačni kako bi prikazali pravi japanski karakter.[13] Međutim, u novijim filmovima, to je samo neznatno izmijenjeno; koristi se naziv スールー (Sūrū, s dugim samoglasnicima), umjesto スル (Suru, s kratkim samoglasnicima). Iako bi ovo drugo bilo bliža transkripcija imena "Sulu", japanskoj publici bi moglo zvučati čudno jer je "Suru" sa kratkim samoglasnicima glagol "raditi" na japanskom jeziku.

Prikaz[uredi | uredi izvor]

Orginalna serija i filmovi[uredi | uredi izvor]

Hikaru Sulu je rođen u San Francisku[14] i japanskog je porijekla. Njegov datum rođenja nije definitivno utvrđen, ali knjiga Star Trek Chronology autora Michaela Okuda i Denise Okuda špekuliše da je imao 29 godina u vrijeme prve sezone Zvjezdanih staza (kao i sam glumac), a rođen je u 2237.[14] He was shown as the USS Enterprise's staff physicist in the pilot episode, "Where No Man Has Gone Before" (1966).[15]

Ranije saopštenje za javnost Paramounta opisuje ovu početnu koncepciju lika na sljedeći način: "Fizičar Sulu je dotjerani, tihi šef Enterpriseovog odjela za astronauku. Često je njegova procjena uslova na neistraženim planetama ta koja konačno određuje kada i kako će im se pristupiti, ili ako se uopće mogu istražiti." Međutim, tokom ostatka serije, služio je kao treći oficir i stariji kormilar, noseći čin poručnika. Kroz seriju prikazano je da ima mnogo interesovanja i hobija, uključujući gimnastiku, botaniku,[16] mačevanje [17] i drevno oružje.[18] U epizodi "The Naked Time" (1966.), Spock primjećuje da je Sulu "u srcu ludak iz 18. vijeka".[17]

Lik je unaprijeđen u poručnika nešto prije prvog filma, a u punog komandanta u vrijeme Zvjezdane staze II: Khanov bijes.[14] Tokom prvih pet filmova Zvjezdanih staza, on služi kao kormilar na USS Enterprise i USS Enterprise-A.[2] Unaprijeđen je u kapetana i dobio je komandu nad USS Excelsiorom tri godine prije događaja u Zvjezdanim stazama VI: Neotkrivena zemlja.[14]

Zvjezdane staze: Generacije predstavljaju Hikaruovu kćer, Demoru Sulu,[2] čije je porijeklo također opisano u kanonskom romanu Peter Davida Kapetanova kći.[19]

Rebooth filmovi[uredi | uredi izvor]

John Cho glumi alternativnog Sulua u filmu Zvjezdane staze iz 2009. J. J. Abrams je bio zabrinut zbog odabira Amerikanca Korejskog porijekla za ulogu, ali Takei je objasnio režiseru da je Sulu trebao predstavljati cijelu Aziju na Enterpriseu, pa je Abrams nastavio s Cho.[20] Cho je priznao da, budući da je Amerikanac azijskog porekla, "postoje određene glumačke uloge koje nikada nećete dobiti, a jedna od njih je glumiti kauboja. Igrati Sulua je ostvarenje tog sna - odlazak u svemir." Naveo je muževnost lika kao bitnu za njega, te je proveo dvije sedmice trenirajući borbilačke vještine.[21] Cho je zadobio povredu zgloba tokom snimanja, iako je predstavnik primjetio da to "nije velika stvar".[22] James Kyson Lee je bio zainteresiran za ulogu, ali pošto je Zachary Quinto dobio ulogu Spocka, producenti TV emisije Heroji nisu željeli izgubiti još jednog člana glumačke ekipe za tri mjeseca.

Cho glumi mlađeg Sulua u filmu iz 2009., iako je zapravo stariji od Takeija kada je tumačio ulogu u originalnoj seriji; Cho je imao 36 godina dok je Takei imao 29 godina. Cho također tumači Sulu u nastavku Zvjezdane staze: U tami iz 2013. godine, preuzimajući ulogu od kapetana na USS Enterpriseu kada su i Kirk i Spock bili odsutni. Na vrhuncu filma Sulu priznaje Kirku da mu ne bi smetalo da bude kapetan, spominjući njegovu ulogu kapetana USS Excelsiora u filmovima originalne serije.

U trećem filmu, Zvjezdane staze: S one strane, Sulu je prikazan kao gej muškarac sa mužem i kćerkom. Scenarista Simon Pegg i reditelj Justin Lin donijeli su odluku kao priznanje originalnom glumcu Georgeu Takeiju, koji je postao istaknuti aktivista za prava LGBT osoba otkako je tumačio lik u originalnoj seriji.[23] Takeiju se ta ideja nije svidjela i pokušao je uvjeriti filmske stvaraoce da stvore novog gej lika umjesto da otkriju Sulua kao prikrivenog, rekavši: "Nažalost, to je izvrtanje Geneove kreacije, o čemu je on toliko razmišljao."[24] Pegg je odgovorio da smatra da je žalosno što "najinkluzivniji, najtolerantniji univerzum u naučnoj fantastici" nikada nije sadržavao LGBT lik, ali da otkrivanje postojećeg lika kao geja izbjegava stvaranje utiska tokenizma (prakse samo površnog ili simboličkog nastojanja da se uključi pripadnike manjinskih grupa). Pegg je također rekao da Sulu nikada nije bio prikriveni gej, ali da se njegova seksualnost jednostavno nikada nije pojavila, te je sugerisao da bi Roddenberry istraživao LGBT teme u originalnoj seriji da je imao priliku.[25]

Gostovanja[uredi | uredi izvor]

Takei je ponovio ulogu Sulua, kao dio 30. godišnjice Zvjezdanih staza, u epizodi Zvjezdanih staza: Voyager "Flashback"[26] koja je emitirana 1996. U ovoj epizodi, kapetan Sulu se pojavljuje u Tuvokovim uspomenama na vrijeme dok je služio na USS Excelsioru , tokom događaja prikazanih u Zvjezdane staze VI: Neotkrivena zemlja.[2] Sulu je također odgovoran za još jednog budućeg člana posade USS Voyagera (Chakotay) koji se pridružio Zvjezdanoj floti.

U nekanonskoj fan produkciji Star Trek: New Voyages epizoda "World Enough and Time" Takei je glumio kapetana Sulua na Excelsioru, prisjećajući se vremena na originalnom Enterpriseu kada je nesreća transportera dovela do toga da se vratio trideset godina stariji i sa kćerkom Alana. Demora se takođe pojavljuje u ovoj epizodi, kao i Hikaruova unuka (nazvana Alana u čast njegove ćerke).

Grant Imahara je glumio Hikarua Sulua u svih 11 epizoda fan-filmske web serije Star Trek Continues.[27]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Asherman, Alan (1. 5. 1993). The Star Trek Compendium. ISBN 978-0-671-79612-9.
 2. ^ a b c d Okuda, Mike; Okuda, Denise; Mirek, Debbie (1999). The Star Trek Encyclopedia. Pocket Books. ISBN 0-671-53609-5.
 3. ^ Kit, Borys (12. 10. 2007). "Final frontier for Cho, Pegg". The Hollywood Reporter. Associated Press. Arhivirano s originala, 18. 5. 2015. Pristupljeno 11. 5. 2015.
 4. ^ Takei, George (2004). "How Sulu got his name". YouTube (Interview). Archive of American Television. Arhivirano s originala, 21. 12. 2021.
 5. ^ Simpson, Michael (30. 4. 2008). "John Cho Will Be a Great Sulu In 'Star Trek XI', Says George Takei". Cinema Spy. Arhivirano s originala, 10. 5. 2008. Pristupljeno 6. 5. 2008.
 6. ^ Rothschild, Matthew (8. 5. 2006). "George Takei, Mr. Sulu of Star Trek, Comes Out and Speaks Out". The Progressive. Arhivirano s originala, 24. 9. 2015. Pristupljeno 11. 5. 2015.
 7. ^ Solow, Herbert; Robert Justman (juni 1997). Inside Star Trek The Real Story. Simon & Schuster. str. 78–79. ISBN 0-671-00974-5.
 8. ^ McIntyre, Vonda N. (Juni 1981). The Entropy Effect. Pocket Books. ISBN 0-671-83692-7. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
 9. ^ McIntyre, Vonda (2. 7. 2010). "How One of the First Star Trek Novels Was Written". io9. Gawker Media. Arhivirano s originala, 5. 7. 2010. Pristupljeno 2. 7. 2010.
 10. ^ Comics Buyer's Guide. Mart 2006. str. 10. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
 11. ^ David, Peter (2021). "When I First Thought About Writing This...". Mr. Sulu Grabbed My Ass, and Other Highlights from a Life in Comics, Novels, Television, Films and Video Games. McFarland. str. 1–7. ISBN 9781476683546. Arhivirano s originala, 26. 2. 2022. Pristupljeno 27. 2. 2022.
 12. ^ Bernardi, Daniel (1997). "'Star Trek' in the 1960s: Liberal-Humanism and the Production of Race". Science Fiction Studies. 24 (2): 218. JSTOR 4240604. Arhivirano s originala, 31. 1. 2021. Pristupljeno 26. 1. 2021.
 13. ^ Ojaste, Katrina (4. 10. 2013). "Infinite Diversity in Infinite Combinations: Star Trek, the Sixties & the American Left". Borders: An Undergraduate Arts Research Journal. 5 (1). Arhivirano s originala, 31. 1. 2021. Pristupljeno 26. 1. 2021.
 14. ^ a b c d Okuda, Michael; Okuda, Denise (1996). Star Trek Chronology: The History of the Future. Pocket Books. ISBN 0-671-53610-9.
 15. ^ "Where No Man Has Gone Before". Star Trek. NBC.
 16. ^ "The Man Trap". Star Trek. NBC.
 17. ^ a b "The Naked Time". Star Trek. NBC.
 18. ^ "Shore Leave". Star Trek. NBC.
 19. ^ David, Peter (1. 12. 1995). The Captain's Daughter. Pocket Books. ISBN 0-671-52047-4.
 20. ^ Fritz, Steve (21. 1. 2009). "From 'Trek' to 'Wars', Part 2: George Takei on Star Trek". Newsarama. Arhivirano s originala, 24. 1. 2009. Pristupljeno 22. 1. 2009.
 21. ^ "John Cho: Sulu Is A Badass". TrekMovie. 16. 12. 2007. Arhivirano s originala, 20. 2. 2008. Pristupljeno 16. 2. 2008.
 22. ^ Pascale, Anthony (17. 3. 2008). "Cho Injured On Trek Set". TrekMovie. Arhivirano s originala, 20. 3. 2008. Pristupljeno 19. 3. 2008.
 23. ^ Wigney, James (7. 7. 2016). "Star Trek Beyond favourite Mr Sulu has come out as castmates reflect on the death of Anton Yelchin". Herald Sun. Arhivirano s originala, 9. 7. 2016. Pristupljeno 7. 7. 2016.
 24. ^ Abramovitch, Seth (7. 7. 2016). "George Takei Reacts to Gay Sulu News: "I Think It's Really Unfortunate"". The Hollywood Reporter. Arhivirano s originala, 8. 7. 2016. Pristupljeno 8. 7. 2016.
 25. ^ Shoard, Catherine (8. 7. 2016). "Simon Pegg: I respectfully disagree with George Takei over gay Sulu". The Guardian. Arhivirano s originala, 8. 7. 2016. Pristupljeno 8. 7. 2016.
 26. ^ "Flashback". Star Trek: Voyager. UPN. br. 2, sezona 3.
 27. ^ "Star Trek Continues: Cast". Arhivirano s originala, 17. 5. 2021. Pristupljeno 14. 7. 2020.