Zvjezdane staze: Voyager

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zvjezdane staze: Voyager
Izvorni naslovStar Trek - Voyager
ŽanrNaučna fantastika
Autori
Bazirano naOrginalna serija od Gene Roddenberry
Glumci
Kompozitor muzičke temeJerry Goldsmith
PorijekloSAD
Originalni jezikEngleski
Br. sezona7
Br. epizoda172
Produkcija
Izvršni producentRick Berman
Producenti
Trajanje45 minuta
Produkcijska kompanijaParamount Network Television
Emitiranje
Originalna mrežaUPN
Format slikeNTSC
Format tonaDolby Surround 2.0
Emitiranje16. 1. 1995 – 23. 5. 2001
Hronologija
Povezano

Zvjezdane staze - Voyager (engleski: Star Trek - Voyager) jest američka naučno-fantastična TV serija. Peta je naučno-fantastičnih serija smještena u svemir Zvjezdanih staza, smještena u budućnosti čovječanstva. Snimljena je u sedam sezona (od 1995. do 2001. godine), sa 172 epizode, te je ujedno jedina serija, koja je imala ženu kapetana, kao glavnog lika, kapetanicu Kathryn Janeway (Kate Mulgrew). Tvorci ove serije su bili Rick Berman, Michael Piller i Jeri Taylor.

Serija je smeštena u 24. vijek, prati avanture USS Voyagera i njegove posade koji su se našli u Delta kvadrantu, sedamdeset hiljada svjetlosnih godina od Zemlje. Ukoliko ne nađu neku prečicu, trebaće im oko sedamdeset pet godina da bi se vratili kući.

Paramount Pictures je naručio seriju nakon prestanka emitovanja Sljedeće generacije da prati aktuelnu DS9. Željeli su da to pomogne u pokretanju UPN-a, njihove novouspostavljene mreže. Berman, Piller i Taylor osmislili su seriju tako da se hronološki preklapa sa DS9 i da održi tematski kontinuitet s elementima koji su uvedeni u Sljedeću generaciju i DS9. Složen odnos između Zvjezdane flote i bivših kolonista Federacije poznatih kao Makiji bio je jedan takav element i stalna je centralna tema. Berman je bio glavni izvršni producent zadužen za cjelokupnu produkciju, uz pomoć niza izvršnih producenata: Piller, Taylor, Brannon Braga i Kenneth Biller.

Smješten u drugom dijelu galaksije u odnosu na druge serije Zvjezdanih staza, Voyager je dao prostor piscima serije da uvedu nove vanzemaljske kao što su Kazoni, Vidiiani, Hirogeni i Vrsta 8472. Tokom kasnijih sezona, Borg— vrsta stvorena za Sljedeću generaciju—uvedena je kao glavni antagonisti. Tokom putovanja Voyagera, nastajale su razne novelizacije epizoda i video igrice; a nakon što je serija završila, razni romani su nastavili priču serije.

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Kako je Sljedeća generacija završila, Paramount Pictures je želio da i dalje ima drugu TV seriju Zvjezdanih staza koja će pratiti DS9. Studio je također planirao pokretanje nove televizijske mreže i želio je da nova serija pomogne u uspjehu.[1] Ovo je podsjećalo na ranije planove Paramounta da pokrene sopstvenu mrežu prikazivanjem Zvjezdanih staza: Faza II 1977. godine.

Početni rad na Voyageru počeo je 1993. godine, kada je u produkciji bila sedma i posljednja sezona Sljedeće generacije i druga sezona DS9. Sjeme za Voyagerovu pozadinu, uključujući razvoj Makija, posijano je u nekoliko epizoda Sljedeće generacije i DS9. Voyager je sniman na pozornicama koje je koristila Sljedeća generacija, a gdje je pilot Voyagera "Caretaker" snimljen u septembru 1994. Kostimograf Robert Blackman odlučio je da uniforme Voyagerove posade budu iste kao one na DS9.

Voyager je bila prva serija Zvjezdanih staza koja je koristila kompjuterski generirane slike (CGI), a ne modele, za snimke vanjskog svemira.[2] Babylon 5 i seaQuest DSV su ranije koristili CGI kako bi izbjegli trošak modela, ali televizijsko odjeljenje Zvjezdanih staza nastavilo je koristiti modele jer su smatrali da su realniji. Amblin Imaging je osvojio Emmyja za Voyagerov uvodni CGI vizualni naslov, ali eksterijeri sedmičnih epizoda su snimljeni ručno napravljenim minijaturama Voyagera, njegovog šatla i drugih brodova. Ovo se promijenilo kada je Voyager prešao u potpunosti na CGI za određene vrste snimaka sredinom treće sezone (krajem 1996.).[3] Foundation Imaging je bio studio odgovoran za specijalne efekte tokom prve tri sezone Babylona 5. Epizoda "The Swarm" treće sezona bila je prva epizoda koja je koristila isključivo efekte Foundation Imaginga. DS9 je počeo koristiti Foundation Imaging u kombinaciji s Digital Muse u šestoj sezoni. U svojim kasnijim sezonama, Voyager je imao vizuelne efekte Foundation Imaging i Digital Muse. Digitalni efekti su proizvedeni u standardnoj televizijskoj rezoluciji i neki su spekulisali da se ne mogu ponovo objaviti u HD formatu bez ponovnog kreiranja specijalnih efekata.[4] Međutim, Enterprise je objavljen u HD-u, ali su specijalni efekti prikazani u 480p i povećani.[5]

Uloge i likovi[uredi | uredi izvor]

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

Ime i prezime Čin Glumi
Kathryn Janeway Kapetanica broda Kate Mulgrew
Chakotay Poručnički komandir Robert Beltran
Tuvok Poručnik, kasnije natporučnik Tim Russ
B'Elana Torres Poručnica nižeg ranga Roxann Dawson
Tom Paris Poručnik nižeg ranga Robert Duncan McNeill
Harry Kim Zastavnik Garrett Wang
The Doctor Brodski doktor Robert Picardo
Neelix Kuhar i oficir za moral Ethan Phillips
Kes Medicinska pomoćnica Jennifer Lien
Sedma od Devet nema Jeri Ryan

Sporedni likovi[uredi | uredi izvor]

Ime i prezime Čin Glumi
Seska zastavnica Martha Hackett
Vorik zastavnik Alexander Enberg
Naomi Wildman asistent kapetana Scarlett Pomers
Icheb Asistent astrometrije Manu Intiraymi
Ayala Poručnik Tarik Ergin
Samantha Wildman zastavnica Nancy Hower
Joseph Carey poručnik Josh Clark
Hogan poručnik Simon Billig
Susan Nicoletti poručnica Christine Delgado
Michael Jonas zastavnik Raphael Sbarge
Walter Baxter poručnik Tom Virtue
Mezoti nema Marley S. McClean
Rebi nema Cody Wetherill
Azan nema Kurt Wetherill
Lon Suder zastavnik Brad Dourif
Peter Durst poručnik Brian Markinson
Tal Celes posada Zoe McLellan
Q nema John de Lancie

Sažetak priče[uredi | uredi izvor]

U pilot epizodi, "Caretaker", USS Voyager odlazi sa svemirske stanice DS9 u misiju u Badlands. Oni tragaju za nestalim brodom kojim upravlja tim pobunjenika Makija, u koji se tajno infiltrirao Voyagerov oficir za sigurnost, vulkanski poručnik Tuvok. Dok je u Badlandsu, Voyager je obavijen snažnim energetskim talasom koji ubija nekoliko članova posade, oštećuje brod i nasukava ga u Delta kvadrant, više od 70.000 svetlosnih godina od Zemlje. Talas nije bio prirodni fenomen. U stvari, koristio ga je vanzemaljski entitet poznat kao Caretaker da Voyagera prebaci u Delta kvadrant. Caretaker je odgovoran za kontinuiranu brigu o Ocampi, rasi vanzemaljaca porijeklom iz Delta kvadranta, koji otima druge vrste iz cijele galaksije u pokušaju da pronađe nasljednika.

Brod Makija je također prebačen u Delta kvadrant, i na kraju dvije posade nevoljko pristaju da udruže snage nakon što je svemirska stanica Caretakera uništena u otvorenoj svemirskoj bitci s drugom lokalnom vanzemaljskom vrstom, Kazonom. Chakotay, vođa grupe Makija, postaje Voyagerov prvi oficir. B'Elanna Torres, polu-čovjek/polu-klingonska makijka, postaje glavni inžinjer. Tom Paris, koga je Janeway pustila iz zatvora u Federaciji da pomogne u pronalaženju broda Makija, postaje kormilar Voyagera. Zbog smrti cjelokupnog medicinskog osoblja na brodu, Doktor, hologram hitne medicinske pomoći namijenjen samo za kratkotrajnu upotrebu, zaposlen je kao glavni medicinski službenik na brodu s punim radnim vremenom. Vanzemaljac iz Delta kvadranta Neelix, talaksijanski čistač i Kes, mlada Okampa, dobrodošli su na brodu kao brodski kuhar/oficir za moral i doktorov medicinski pomoćnik.

Zbog velike udaljenosti od prostora Federacije, Delta kvadrant nije istražen od strane Zvjezdane flote, a Voyager zaista ide tamo gdje nijedan čovjek prije nije išao. Dok su krenuli na svoje planirano 75-godišnje putovanje kući, posada prolazi kroz regije koje pripadaju različitim vrstama: barbarski i ratoborni Kazon; vidijanci koji vade organe, opustošeni bolešću; rasa nomadskih lovaca Hirogen; strašna vrsta 8472 iz fluidnog svemira; a posebno Borg, čiji je dom Delta kvadrant, tako da se Voyager mora kretati kroz velike površine prostora pod kontrolom Borga u kasnijim sezonama. Susreću se i sa opasnim prirodnim fenomenima, maglovitim područjem zvanim Nekritsko prostranstvo („Fair Trade", treća sezona), velikim praznim prostorom zvanom Praznina ("Night", peta sezona), crvotočinama, opasnim maglinama i drugim anomalijama.

Voyager je treća serija Zvjezdanih staza u kojoj se pojavljuje Q, svemoćni vanzemaljac—i druga u kojoj se kontinuiraju pojavljuje, jer se Q u DS9 pojavio samo jednom. Komanda Zvjezdane flote saznaje za opstanak Voyagera kada posada otkrije drevnu međuzvjezdanu komunikacijsku mrežu, na koju polaže pravo rasa Hirogen, na koju se mogu uključiti. Ova relejna mreža je kasnije onemogućena, ali zahvaljujući naporima zemaljskog poručnika Reginalda Barclaya, Zvjezdana flota na kraju uspostavlja redovan kontakt u epizodi šeste sezone "Pathfinder", koristeći komunikacijski niz i tehnologiju mikro-crvotočina.

U prve dvije epizode četvrte sezone serije, Kes napušta brod uslijed ekstremne transformacije njenih mentalnih sposobnosti, dok Sedma od devet (kolokvijalno poznata kao Sedma), dron Borga koji je asimiliran kao šestogodišnja djevojka, oslobođena je od kolektiva i pridružuje se posadi Voyagera. Kako serija napreduje, Sedma počinje da vraća svoju ljudskost uz stalnu pomoć kapetanice Janeway, koja joj pokazuje da su emocije, prijateljstvo, ljubav i briga važniji od sterilnog "savršenstva" Borgovog kolektiva. Doktor također postaje sve više nalik čovjeku, dijelom zbog mobilnog holoemitera koji ekipa dobija u trećoj sezoni i koji doktoru omogućava da napusti okvire bolničkog odjela. Otkriva svoju ljubav prema muzici i umjetnosti, što pokazuje u epizodi "Virtuoso". U šestoj sezoni, ekipa otkriva grupu adolescenata vanzemaljaca koje je asimilirao Borg, ali su prerano pušteni iz svojih komora za sazrijevanje zbog kvara na njihovoj Borg kocki. Kao što je to učinio sa Sedmom od devet, Doktor rehumanizira djecu; Azan, Rebi i Mezoti, njih troje na kraju pronađu novi dom za usvajanje, dok četvrti, Icheb, odlučuje ostati na Voyageru.

Život posade Voyagera razvija se tokom njihovog dugog putovanja. Izdajice Seska i Michael Jonas otkriveni su u prvim mjesecima ("State of Flux", "Investigations"); lojalni članovi posade su izgubljeni kasno na putovanju; i ostali svojeglavi oficiri Zvjezdane flote su integrirani u posadu. U drugoj sezoni, prvo dijete se rađa na brodu zastavnici Samanthi Wildman; Kako odrasta, Naomi Wildman postaje velika prijateljica sa svojim kumom, Neelixom, i razvija neočekivanu i blisku vezu sa Sedam od devet. Početkom sedme sezone, Tom Paris i B'Elanna Torres se vjenčaju nakon dugog udvaranja, a Tores rađa njihovo dijete, Miral Paris, u finalu serije. Krajem sedme sezone, ekipa pronalazi koloniju Talaksianaca u improvizovanom naselju u asteroidnom polju, a Neelix odlučuje da se oprosti od Voyagera i ponovo živi među svojim ljudima.

Tokom serije, posada Voyagera pronalazi različite načine da smanji svoje 75-godišnje putovanje do pet decenija (osim drugih kašnjenja na koje mogu naići): prečice, u epizodama "Year of Hell", "Night" i "Q2"; napretka tehnologije u "The Voyager Conspiracy", "Dark Frontier", "Timeless" i "Hope and Fear"; podprostorni hodnik u "Dragon's Teeth"; i mentalni poticaj moćnog bivšeg brodskog kolege u "The Gift". Nekoliko drugih pokušaja skraćivanja putovanja je neuspješno, kao što se vidi u epizodama "Eye of the Needle", "Prime Factors", "Future's End", "Course: Oblivion" i "Inside Man". Nakon sedam godina putovanja, sadašnji saputnik pomaže u podsticanju niza složenih napora koji skraćuju ostatak putovanja na nekoliko minuta u finalu serije, "Endgame".

Epizode[uredi | uredi izvor]

Serija se sastoji od 172 epizode, u trajanju od 45 minuta, ne računajući pauze za reklame. Četiri epizode, "Caretaker", "Dark Frontier", "Flesh and Blood" i "Endgame" prvobitno su emitovane kao epizode od 90 minuta (isključujući pauze za reklame). U sindikaciji su i ove četiri epizode su podijeljene u dvije epizode (dužine 45 minuta).

Epizode po sezonama (1–4)
Sezona 1 Sezona 2 Sezona 3 Sezona 4
  1. "Caretaker, I dio"
  2. Caretaker, II dio"
  3. " Parallax"
  4. "Time and Again"
  5. "Phage"
  6. " The Cloud"
  7. "Eye of the Needle"
  8. "Ex Post Facto"
  9. "Emanations"
  10. "Prime Factors"
  11. "State of Flux"
  12. "Heroes and Demons"
  13. "Cathexis"
  14. "Faces"
  15. "Jetrel"
  16. "Learning Curve"
  1. "The 37's"
  2. " Initiations"
  3. "Projections"
  4. "Elogium"
  5. "Non Sequitur"
  6. "Twisted"
  7. " Parturition"
  8. "Persistence of Vision"
  9. "Tattoo"
  10. "Cold Fire"
  11. "Maneuvers"
  12. "Resistance"
  13. "Prototype"
  14. "Alliances"
  15. "Threshold"
  16. "Meld"
  17. "Dreadnought"
  18. "Death Wish"
  19. "Lifesigns"
  20. "Investigations"
  21. "Deadlock"
  22. " Innocence"
  23. " The Thaw"
  24. "Tuvix"
  25. " Resolutions"
  26. " Basics, Idio"
  1. "Basics, II dio"
  2. "Flashback"
  3. "The Chute"
  4. "The Swarm"
  5. "False Profits"
  6. "Remember"
  7. "Sacred Ground"
  8. "Future's End, I dio"
  9. "Future's End, II dio"
  10. "Warlord"
  11. "The Q and the Grey"
  12. "Macrocosm"
  13. "Fair Trade"
  14. "Alter Ego"
  15. "Coda"
  16. "Blood Fever"
  17. "Unity"
  18. "Darkling"
  19. "Rise"
  20. "Favorite Son"
  21. "Before and After"
  22. "Real Life"
  23. "Distant Origin"
  24. "Displaced"
  25. "Worst Case Scenario"
  26. "Scorpion, I dio"
  1. "Scorpion, II dio"
  2. "The Gift"
  3. "Day of Honor"
  4. "Nemesis"
  5. "Revulsion"
  6. "The Raven"
  7. "Scientific Method"
  8. "Year of Hell, I dio"
  9. "Year of Hell, II dio"
  10. "Random Thoughts"
  11. "Concerning Flight"
  12. "Mortal Coil"
  13. "Waking Moments"
  14. "Message in a Bottle"
  15. "Hunters"
  16. "Prey"
  17. "Retrospect"
  18. "The Killing Game, I dio"
  19. "The Killing Game, II dio"
  20. "Vis à Vis"
  21. "The Omega Directive"
  22. "Unforgettable"
  23. "Living Witness"
  24. "Demon"
  25. "One"
  26. "Hope and Fear"
Epizode po sezonama (5–7)
Sezona 5 Sezona 6 Sezona 7
  1. "Night"
  2. "Drone"
  3. "Extreme Risk"
  4. "In the Flesh"
  5. "Once Upon a Time"
  6. "Timeless"
  7. "Infinite Regress"
  8. "Nothing Human"
  9. "Thirty Days"
  10. "Counterpoint"
  11. "Latent Image"
  12. "Bride of Chaotica!"
  13. "Gravity"
  14. "Bliss"
  15. "Dark Frontier, I dio"
  16. "Dark Frontier, II dio"
  17. "The Disease"
  18. "Course: Oblivion"
  19. "The Fight"
  20. "Think Tank"
  21. "Juggernaut"
  22. "Someone to Watch Over Me"
  23. "11:59"
  24. "Relativity"
  25. "Warhead"
  26. "Equinox, I dio"
  1. "Equinox, II dio"
  2. "Survival Instinct"
  3. "Barge of the Dead"
  4. "Tinker, Tenor, Doctor, Spy"
  5. "Alice"
  6. "Riddles"
  7. "Dragon's Teeth"
  8. "One Small Step"
  9. "The Voyager Conspiracy"
  10. "Pathfinder"
  11. "Fair Haven"
  12. "Blink of an Eye"
  13. "Virtuoso"
  14. "Memorial"
  15. "Tsunkatse"
  16. "Collective"
  17. "Spirit Folk"
  18. "Ashes to Ashes"
  19. "Child's Play"
  20. "Good Shepherd"
  21. "Live Fast and Prosper"
  22. "Muse"
  23. "Fury"
  24. "Life Line"
  25. "The Haunting of Deck Twelve"
  26. "Unimatrix Zero, I dio"
  1. "Unimatrix Zero, II dio"
  2. "Imperfection"
  3. "Drive"
  4. "Repression"
  5. "Critical Care"
  6. "Inside Man"
  7. "Body and Soul"
  8. "Nightingale"
  9. "Flesh and Blood, I dio"
  10. "Flesh and Blood, II dio"
  11. "Shattered"
  12. "Lineage"
  13. "Repentance"
  14. "Prophecy"
  15. "The Void"
  16. "Workforce, I dio"
  17. "Workforce, II dio"
  18. "Human Error"
  19. "Q2"
  20. "Author, Author"
  21. "Friendship One"
  22. "Natural Law"
  23. "Homestead"
  24. "Renaissance Man"
  25. "Endgame, I dio"
  26. "Endgame, II dio"

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pascale, Anthony. "Rick Berman Talks 18 Years of Trek In Extensive Oral History". TrekMovie.com. Arhivirano s originala, 30. 3. 2014. Pristupljeno 6. 4. 2014.
  2. ^ Staff, TrekCore (19. 7. 2013). "Voyager's Visual Effects: Creating the CG Voyager with Rob Bonchune | TrekCore Blog". trekcore.com. Pristupljeno 1. 1. 2017.
  3. ^ "DVD Reviews – Star Trek Voyager Season 3". Thelogbook.com. 10. 6. 2009. Arhivirano s originala, 22. 8. 2009. Pristupljeno 19. 12. 2009.
  4. ^ Whitbrook, James. "The Detailed, Depressing Reason Deep Space Nine and Voyager May Never Get Full HD Versions". io9. Arhivirano s originala, 3. 2. 2017. Pristupljeno 3. 2. 2017.
  5. ^ Walker, Adam (16. 3. 2013). "Review: Star Trek: Enterprise Season 1 Blu-Ray - TrekCore Blog". trekcore.com.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]