Klingonci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zastava Klingonaca

Klingonci su ratnička rasa u fiktivnom svemiru, iz serijala Zvjezdane staze. U orginalnoj seriji Klingoni su bili glavni antagonisti dok u kasnijim serijama obično predstavljaju saveznike Sjedinjene Federacije Planeta.

Rasa je stvorena od strane scenariste Gene Coona i prvi put prikazana u epizodi "Errand of Mercy" u 1967. godini. Ova fiktivna rasa je svoje ime dobila po policijskom poručniku Wilburu Clinganu, koji je jedno vrijeme bio kolega stvaraocu Star Trek-a, Genu Roddenberyu

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Anatomija[uredi | uredi izvor]

Klingonci su robusne tjelesne građe. Vjerovatno su najsnažniji među humanoidnim vrstama koje su u potpunosti organskog porijekla i znatno jači od ljudi. Samo poluvještački Borg i vještački oblici života su se tokom serijala Zvjezdanih staza pokazali fizički snažniji od Klingonaca. Njihova anatomija je redundantna i supernumerička što znači da svaki organ ima rezervnu kopiju, uključujući dodatni set bubrega, srce sa osam komora, treće plućno krilo, pa čak i sekundarni mozak, kao i široku i tvrdu skeletnu strukturu. Zapravo, ljekari iz drugih rasa za pripadnike ove rase kažu da imaju i previše organa, jer njihova fiziologija naglašava redundantnost po cijenu efikasnosti. Njihov brz metabolizam omogućava povrijeđenim Klingoncima da se brzo izliječe. Sve ovo čini Klingonce izuzetno izdržljivim.

Klingonska djeca su po prirodi žestoka i agresivna. Od momenta kada prohodaju, upućeni su da iskoriste svoje lovačke i borbene vještine čime pojačavaju svoju fizičku snagu i postaju agilniji. Kao i ljudi i klingonci prolaze kroz period puberteta, koji dovodi do pojačanog rasta, rasta dlaka, ekstremnih promjena raspoloženja i nasilnih tendencija.