Flegmona

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Celulitis lijeve noge

Flegmona ili celulitis je difuzna upala potkožnog vezivnog tkiva. Upalni proces također se može razviti u vezivnom tkivu karlice, retroperitonealnom području, perinefritičnom i intraorbitalnom području. Uzročnici flegmone su streptokoke (najčešće hemolitičke), stafilokoke i drugi piogeni mikroorganizmi.

Simptomi[uredi | uredi izvor]

Koža je topla, tamnocrvena, edematozna i vrlo bolna. Poslije 3-4 dana mogu nastati mjehuri i nekrotična žarišta. Celulitis je često pračen limfangitisom i regionalnim limfadenditisom.

Liječenje: Mirovanje, imobiliziranje (kod flegmone okrajina) i antibiotska terapija (oksacilin ili cefalosporin).

Interdigitalna Flegmona[uredi | uredi izvor]

Nastaje zbog mikroozljeda dlana i infekcije žuljeva. Šaka je otečena, često jače na dorzumu, bolna, a prsti između kojih se nalazi gnojna upala malo su razmaknuti i savijeni.

Liječenje: Incizija kroz kožu, potkožno tkivo i aponeurozu u smjeru distalne brazde u dlanu, dreniranje, imobiliziranje i antibiotici

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).