Foramen ovale

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šematski prikaz protoka krvi kroz foramen ovale

Foramen ovale je latinski naziv za otvor unutar fetalnog srca kroz koji krv slobodno prolazi između lijeve i desne pretkomore. U većini slučajeva ovaj otvor se nakon poroda zatvara i u desnoj pretkomori se formira udubljenje fossa ovalis. Ovaj otvor je prisutan u srcu zato što fetus ne koristi pluća, pa nije potreban povećan dotok krvi u njih. Radi toga krv iz desne pretkomore umjesto da ide u desnu komoru, pa u pluća, prolazi kroz ovaj otvor u lijevu pretkomoru, pa dalje u sistemski krvotok.

Osim ovog, unutar fetalnog krvotoka postoje još dva otvora kroz koji se mješa krv, a koja se nakon poroda zatvaraju. To su ductus arteriosus i ductus venosus.


Anatomical and geometrical proportions - Albrecht Dürer.png Nedovršeni članak Foramen ovale koji govori o anatomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.