Desna srčana pretkomora

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dijagram ljudskog srca

Desna srčana pretkomora je naziv za jednu od dvije srčane pretkomore. Desna srčana pretkomora služi da primi deoksigeniranu krv iz velikih šupljih vena i pumpa je dalje u desnu komoru.

Dio lijeve pretkomore vidljiv izvan srca se zove desna aurikula. To je mišićna vrećica embrionskog porijekla koja služi kao rezervoar krvi za pretkomoru.

U zidu ove komore se nalazi i sinoatrijumski (SA) čvor, u blizini ušća šuplje vene. Čvor čini grupa ćelija koje se spontano depolarišu stvarajući akcioni potencijal odgovoran za srčane kontrakcije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Anatomical and geometrical proportions - Albrecht Dürer.png Nedovršeni članak Desna srčana pretkomora koji govori o anatomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.