Miokard

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Isječak miokarda

Miokard je naziv za mišićno tkivo srca. Miokard je usko povezan sa endokardom (unutrašnjim slojem srca) i epikardom (vanjskim slojem srca).

Građa[uredi | uredi izvor]

Miokard je građen od specijalnih srčanih mišićnih ćelija koje se razlikuju od ostalih mišićnih ćelija. Srčani mišić, kao i drugi mišići, se može kontrahovati, ali također može i prenositi akcioni potencijal kao neuroni. Nadalje neke ćelije miokarda imaju mogućnost da generišu akcioni potencijal.

Miokard je vaskularizovan koronarnim arterijama. U sklopu miokarda se nalaze i SA čvor, AV čvor i Hisov snop, dijelovi električnog provodnog sistema srca.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Anatomical and geometrical proportions - Albrecht Dürer.png Nedovršeni članak Miokard koji govori o anatomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.