Idi na sadržaj

Srčani sinus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Srčani sinus
Leđna (stražnja) strana srca, sa obilježenim (plavo) srčanim sinusom
Unutrašnjost srca, pogled prema naprijed (označen je otvor koronarnog sinusa)
Detalji
LatinskiSinus coronarius
PrekurzorSinus venosus
Source
Velika srčana vena
Drains to
Desna srčana pretkomora
Identifikatori
Gray'sp.530
TAA12.3.01.002
FMA4706
Anatomska terminologija

Srčani sinus – poznat i po tuđici koronarni sisus – je skup vena spojenih u jedan veliki sud, koji sakuplja krv iz srčanog mišića (miokarda). Dostavlja krv sa manje kisika u desnu pretkomoru, kao i gornju i donju šuplju venu. Imaju ga svi sisari, uključujući i ljude.

Latinizirano ime dolazi od rijeći "corona", što znači kruna, jer ovaj sud čini djelimični krug oko srca. Srčani sinus ulazi u desnu pretkomou, na otvoru ovog sinusa, između donje šuplje vene i pretkomornokomornog otvora ili trokvržičnog ventila. Vraća krv iz srčanog mišića, a zaštićen je polukružnim naborom sluzaste membrane ušća (aurikule), ventila srčanog sinusa (Tebesijev ventil). Sinus je prije ulaska u pretkomoru znatno proširen – gotovo do veličine vrha malog prsta. Zid mu je djelomično mišićav i na spoju sa velikom srčanom venom donekle je sužen i opremljen ventilom, poznatim kao Vieussensov ventil koji se sastoji od dva nejednaka segmenta .

Struktura[uredi | uredi izvor]

Srčani sinus započinje na mjestu spoja velike srčane vene i kose vene lijeve pretkomore. Kraj velike srčane vene i srčani sinus označeni su kao je s Vieussensov ventil.[1]

Srčani sinus prolazi poprečno u lijevom pretkomornokomornom žlijebu na stražnjoj strani srca. To je distalni dio velike srčane vene koji ulazi u desnu pretkomoru.

Zalistak srčanog sinusa nalazi se na stražnjoj, donjoj površini srca, medijalno od donjeg otvora šuplje vene, neposredno iznad pregradnog listića trokvržičnog zaliska. Zalistak srčanog sinusa poznat je i kao tebezijski zalistak.

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Srčani sinus prima krv uglavnom iz male, sredinje, velike i kose srčane vene. Također prima krv iz lijeve rubne vene i lijeve stražnje komorske vene. Odvodi je u desnu pretkomoru.

Prednje srčane vene ne izlivaju se u srčani sinus, već se odvode direktno u desnu pretkomoru. Neke male vene, poznate kao tebezijske vene odvode se direktno u bilo koji od četiri dijela srca.

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ McAlpine, W. A. (2012). Heart and Coronary Arteries: An Anatomical Atlas for Clinical Diagnosis, Radiological Investigation, and Surgical Treatment. Springer Science & Business Media. ISBN 9783642659836.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]