Zalistak aorte

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Dijagram ljudskog srca

Zalistak aorte je jedan od srčanih zalistaka koji se nalazi između lijeve komore i aorte.

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Za vrijeme sistole lijeve komore, pritisak se povećava u njoj. Kada pritisak postane veći od onog u aorti, zalistak aorte se otvara, propuštajući krv da pređe iz komore u aortu. Na kraju sistole, pritisak u lijevoj komori rapidno opada. Kada pritisak komore opadne, pritisak u aorti zatvara zaliske aorte. Zatvaranje zaliska aorte proizvodi jednu od komponenata drugog srčanog tona.

Zamjena zaliska aorte[uredi | uredi izvor]

Pod zamjenom zaliska aorte podrazumjeva se zamjena sa drugim zaliskom. Zamjena se vrši u slučaju da je zalistak zahvaćen nekom od bolesti. Zalistak može da oslabi i ne zatvara ulaz u aortu dovoljno, a može i da dođe do trajne stenoze sužavajući ulaz u aortu. Zamjena zaliska aorte zahtjeva operaciju na otvorenom srcu. Postoje dvije osnovne vrste vještačkih srčanih zalistaka, mehanički i tkivni zalisci. Tkivni se najčešće prave od životinjskih tkiva, bilo od životinjskih srčanih zalistaka ili od životinjskog perikarda.

Prva operacija zamjene zaliska aorte je urađena 1996. u Clevelandu.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 17 Juni 2008. Pristupljeno 10 Juli 2008.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate=, |accessdate= (pomoć)