Zalistak aorte

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aortni zalistak
Dijagram ljudskog srxa
Aortni zalistak
Detalji
LatinskiValva aortae
Identifikatori
Gray'sp.534
TAA12.1.04.012
FMA7236
Anatomska terminologija

Zalistak aorte ili aortni zalistak je jedan od srčanih zalistaka koji se nalazi između lijeve komore i aorte.

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Za vrijeme sistole lijeve komore, pritisak se povećava u njoj. Kada pritisak postane veći od onog u aorti, zalistak aorte se otvara, propuštajući krv da pređe iz komore u aortu. Na kraju sistole, pritisak u lijevoj komori rapidno opada. Kada pritisak komore opadne, pritisak u aorti zatvara zaliske aorte. Zatvaranje zaliska aorte proizvodi jednu od komponenata drugog srčanog tona.

Zamjena zaliska aorte[uredi | uredi izvor]

Pod zamjenom zaliska aorte podrazumjeva se zamjena sa drugim zaliskom. Zamjena se vrši u slučaju da je zalistak zahvaćen nekom od bolesti. Zalistak može da oslabi i ne zatvara ulaz u aortu dovoljno, a može i da dođe do trajne stenoze sužavajući ulaz u aortu. Zamjena zaliska aorte zahtjeva operaciju na otvorenom srcu. Postoje dvije osnovne vrste vještačkih srčanih zalistaka, mehanički i tkivni zalisci. Tkivni se najčešće prave od životinjskih tkiva, bilo od životinjskih srčanih zalistaka ili od životinjskog perikarda.

Prva operacija zamjene zaliska aorte je urađena 1996. u Clevelandu.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 17. 6. 2008. Pristupljeno 10. 7. 2008.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]