Plućne arterije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Plućni krvni sistem

Plućne arterije (lat. arteriae pulmonalis) su one arterije koje vode krv iz srca u pluća. To su jedine arterije (uz pupčane arterije kod fetusa) koje vode vensku krv (bez kisika).

Anatomija[uredi | uredi izvor]

Plućno arterijsko stablo počinje u desnoj komori srca, koja je u ovom dijelu lijevkasto proširena u arterijsku kupu (conus arteriosus). Između plućnog stabla i desne komore nalazi se plućni zalistak.

To je kratak, ali širok krvni sud dužine 4-5 cm i širine oko 3 cm. Najvećim dijelom leži u perikardu (oko 2/3). Plućno arterijsko stablo ide nagore i pozadi prema račvanju dušnika. U početku se nalazi ispred korjena aorte, a zatim ukršta sa zadnje strane lijevu stranu ushodne aorte i podlači se kroz luk aorte.

Plućno arterijsko stablo se završava račvanjem, kojim se dijeli na lijevu i desnu plućnu arteriju. Ova račva nalazi se ispod luka aorte i ispred račvanja dušnika.