Plućne arterije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Plućni krvni sistem

Plućne arterije (latinski: arteriae pulmonalis) su one arterije koje vode krv iz srca u pluća. To su jedine arterije (uz pupčane arterije kod fetusa) koje vode vensku krv (bez kisika).

Anatomija[uredi | uredi izvor]

Plućno arterijsko stablo počinje u desnoj komori srca, koja je u ovom dijelu lijevkasto proširena u arterijsku kupu (conus arteriosus). Između plućnog stabla i desne komore nalazi se plućni zalistak.

To je kratak, ali širok krvni sud dužine 4-5 cm i širine oko 3 cm. Najvećim dijelom leži u perikardu (oko 2/3). Plućno arterijsko stablo ide nagore i pozadi prema račvanju dušnika. U početku se nalazi ispred korjena aorte, a zatim ukršta sa zadnje strane lijevu stranu ushodne aorte i podlači se kroz luk aorte.

Plućno arterijsko stablo se završava račvanjem, kojim se dijeli na lijevu i desnu plućnu arteriju. Ova račva nalazi se ispod luka aorte i ispred račvanja dušnika.