Sistola

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Smjer kretanja krvi kod sistole komora

Sistola je naziv za kontrakciju srčanih komora i srčanih pretkomora pomoću koje se potiskuje krv u krvne sudove. Najčešće se spominje sistola lijeve srčane komore radi mjerenja krvnog pritiska.

Proces koji je suprotan sistoli i prati svaku sistolu se zove dijastola.

Sistola pretkomora[uredi | uredi izvor]

Sistola pretkomora je proces kontrakcije miokarda lijeve i desne pretkomore. Na EKG-u početak ove sistole je označen sa P.

Tokom sistole pretkomora dolazi do povećanja pritiska u pretkomorama što dovodi do prelaska krvi u komore. Većinom ova krv prelazi u komore pasivno (radi uticaja gravitacije), a ostatak pomoću sistole. Prilikom sistole pretkomora bikuspidalni i trikuspidalni zalisci su otvoreni, a zalisci aorte i plućne arterije zatvoreni.

Sistola komora[uredi | uredi izvor]

Sistola komora je proces kontrakcije miokarda lijeve i desne komore. Na EKG-u početak ove sistole je označen sa QRS kompleksom.

Na početku sistole komora, pritisak u komorama se povećava, što dovodi do zatvaranja bikuspidalnih i trikuspidalnih zalistaka. Nakon toga dolazi do nastavka povećanja pritiska i kada pritisak u komorama postane veći dolazi do otvaranja zalistaka aorte, odnosno plućne arterije i istiskivanja krvi u aortu, odnosno plućnu arteriju.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]