Franck (kompanija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Franck
Osnovano1892. u Zagrebu
SjedišteZagreb, Hrvatska
Veb-sajtfranck.eu

Franck je hrvatska kompanija koja proizvodi kahvu, čaj i grickalice.

Sa sjedištem u gradu Zagrebu, osnovana je 1892. godine kao dio njemačke multinacionalne kompanije "Heinrich Franck Söhne" koja je započela s radom 21. juna 1883. godine. Prije Drugog svjetskog rata Franck je proizvodio zamjene za kahvu, ali u posljednjih 50 godina obogatio je proizvodnju uvodeći razne inovacije. Čineći to, proširio je svoj asortiman na kahvu, čaj, grickalice, začine, šećer u prahu i začine. Nakon privatizacije 1992. godine, Franck je preuzeo zadatak modernizacije svoje kompanije. Na tržište je uveo brojne inovacije, poput mljevene kahve Franck Crema, koja se može pripremiti kao instant kahva, kao i obična kahva, čajna infuzija Coolup! koji se može pripremiti s hladnom vodom ili raznim okusima Franck Café Cappuccino. Franck detto in Italiano, è un surrogato. Franck se 2015. udružio s Intersnackom i osnovao zajedničku fabriku za proizvodnju i distribuciju grickalica pod nazivom Adria Snack Company Ltd.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Godina
1828. Franck se registrirao kao Heinrich Franck Söhne GmbH i započeo proizvodnju cikorije.
1892. Otvorena je podružnica u zagrebačkoj Vodovodnoj ulici, gdje je trenutno sjedište kompanije. U Zagrebu je puštena u rad fabrika za preradu cikorije.
1900. U Bjelovaru je otvorena prva kuća za sušenje cikorije.
1910. Proizvodnja bisernog ječma započela je u Hrvatskoj.
1918. Zagrebačka tvornica započela je proizvodnju sladovine od sladog ječma Kneipp.[2]
1945. Zamjena Franck predstavljena je na hrvatskom tržištu.
1950. Franck je prešao na upravljanje radnicima.
1960. Pokrenuta je proizvodnja kahve.
1961. Započela je proizvodnja pudinga, a lansirane su i zamjena za kahvu Seka i instant kahva Bianka.
1962. Započela je proizvodnja instant proizvoda i dodataka prehrani (palenta).
1963. Franck je započeo proizvodnju praha i šećera.
1964. Pokrenuta je proizvodnja esencija.
1968. Započela je prva proizvodnja čajeva u filter vrećicama.
1971. Počela je proizvodnja kikirikija i ostalih grickalica.
1972. Predstavljene su kahve Jubilarna, Minas i Prima.
1975. Predstavljen je Kroki Kroket.
1977. Proizvodnja prvog prženog čipsa od krompira, poznatijeg kao Čipi Čips, započela je u fabrici za preradu krompira u Hercegovcu.
1982. Predstavljena je idealna kahva od 100 g, prva vakuumirana kahva. Vakuumski paket omogućio je održavanje okusa mljevene kahve svježim.
1991. Po prvi put u Hrvatskoj započela je proizvodnja čajeva s okusom voća: čajeva od borovnica, marelica i tropa.
1992. Zlatna kahva 100 vakuumirana je predstavljena povodom Franckove stote godišnjice. Predstavljena je espresso kahva u zrnu, vakuumirana, sa ventilom koji čuva proizvod.
1993. Na tržištu su predstavljeni Jubilarna vakuumirana kahva i novi brend grickalica pod nazivom Tip Top.
2000. Predstavljeno je ograničeno izdanje posebne linije milenijske kahve, Jubilarna kava 2000. Na kraju godine osnovana je kompanija u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini .
2002. Extra espresso aparat za kahvu - predstavljeni su aparati za kahvu i extra espresso kahva.
2003. Predstavljena su četiri nova okusa instant kapučina. Lansirani su ekstra espresso bez kofeina i instant kahva za ugostiteljska preduzeća u paketima od 2g.
2006. Predstavljeni su čaj s okusom brusnice i čili Čipi čili za ljubitelje sporta.
2008. Mješavine kapućina i kahve preimenovane su pod brendom Franck Café. Kupljena je fabrika i brend Victoria, a otvoreni su i pogoni za proizvodnju kahve u Grudama u Bosni i Hercegovini.
2009. Kupljene su fabrika i marka Gloria. Pokrenut je žuti čaj i instant ledena kahva Franck cafe Ledena.
2011. Guatemala, vrhunska mljevena kahva s jednim porijeklom, predstavljena je uz redizajn i lansiranje novih Tip Top okusa. Lansirano je konzervirano Superiore esspresso pakovanje.
2012. Lansirani su premium espresso Stretto, super premium mljevena kahva Costa Rica i nova linija čajeva Tragom prirode. Na tržište su lansirani novi okusi kapučina Franck Café.
2013. Nova linija proizvoda Čipi Čips puštena je u rad, uz lansiranje Čipi Čips Country sa okusima Classic i Bacon.
2014. Franck postaje član International Coffee Partnersa.
2015. Mljevena kahva Crema Franck, čajevi Franck Superiore Tea i Coolup! uvedena su pića sa esencijom čaja. Osnovana je Adria Snack Company Ltd. Također, Franck je kupio slovenske marke mljevene kahve Santana i Loka.
2017. Proslavljena 125. godišnjica.[3]

Marke i proizvodi[uredi | uredi izvor]

Mljevena kahva[uredi | uredi izvor]

Ikonična Jubilarna kahva u vakuumu

U kategoriji mljevene kahve Franck je lider na hrvatskom tržištu sa svojom kahvom Jubilarna, dok asortiman uključuje i Franck 100% Arabica, Franck 100% Arabica lješnjak-čokolada, premium kahve "s jednim porijeklom " Costa Rica i Gvatemala, te Espresso kahvu. Također, Franck Crema je pokrenuta 2015. godine. Asortiman također uključuje mljevene kahve Gloria i Victoria.

Franck Jubilarna kahva[uredi | uredi izvor]

Vakuumirana kahva Jubilarna je kultno pakovanje po kojem je Franck najpoznatiji. U narodu je poznata kao "Ciglica" (mala cigla) zbog crvene boje i kvadratnog oblika. Proizvodnja Jubilarne započela je 1972. godine.

Franck Café[uredi | uredi izvor]

Franckova marka instant kahve i kapučina kombinira niz napitaka koji se odlikuju brzom pripremom (s toplom vodom) i raznovrsnom ponudom ukusa. Franck Café uključuje:

  • Cappuccino u verzijama Classic, vanilija, čokolada, irska krema, kokos i bijela čokolada, Jaffa, Winter, s manje šećera i bez kofeina, kao i Bananaccino i Jagodaccino, topli napitci za djecu koji ne sadrže kahvu
  • Instant kahva u verzijama Klasična, Zlatna i Bez kofeina
  • Mješavine instant kahve u verzijama 3 u 1, 2 u 1, 3 u 1 kakao i ledena kahva

Franck Tea[uredi | uredi izvor]

Širok asortiman Franck čajeva uključuje crni, zeleni i žuti čaj, voćne čajeve (različiti okusi s posebnom linijom Voćni + Moćni) i biljne čajeve (s posebnom linijom Trag prirode), kao i linije posebno dizajnirane za djecu (čaj Fora), godišnje doba ili doba dana (Ritual). Franck je prva hrvatska kompanija koja je 1991. lansirala voćni čaj u vrećama s filterom, a 2015. predstavila je inovativnu liniju Coolup! - piće napravljeno od esencije čaja i hladne vode. Također, 2015. godine lansirana je premium linija Franck Superiore Tea koja je dostupna ekskluzivno na HoReCa kanalu.

Ostali proizvodi[uredi | uredi izvor]

Franck također proizvodi griz, palentu, šećer u prahu i natrijum bikarbonat, kao i zamjene za kahvu i mješavine vruće čokolade.

Adria Snack Company Ltd. je zajedničko ulaganje Francka i Intersnacka, koje je postignuto u 2015. godini. Sjedište poduhvata je u Zagrebu, a Dubravko Folnović je izvršni direktor.[4] Cilj partnerstva je ostvarenje dugoročne zajedničke strategije snažnog fokusiranja na razvoj poslovanja u području slanih grickalica. Paleta marki i proizvoda uključuje Čipi čips, Kroki kroket, Tip-top, orašaste plodove, Chio, Kelly's, funny'frisch i Pom bar.[1]

HoReCa[uredi | uredi izvor]

Na HoReCa kanalu Franck je zastupljen s nekim proizvodima koji nisu dostupni u maloprodaji poput Franck Superiore čaja, Stretto i Superiore espresso i espresso marki Classic i Bonus espresso.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi izvor]

U 2014. godini Franck je osvojio Grand Prix i Gold Effie u kategoriji hrane za kampanju za svoj Čipi čips pod nazivom "CROmpiri". U kategoriji pića, kampanja za Franck Café Cappuccino "Budite kreativni" osvojila je srebrni Effie. U 2012. i 2013., Franck Cafe instant kahva nagrađena je oznakom Best Buy.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Franck-News,
  2. ^ R.J. Clarke, R. Macrae Coffee: Related Beverages. Elsevier Applied Science, p. 89
  3. ^ Times, The Dubrovnik. "Croatian coffee goes in sale in 150 American stores - The Dubrovnik Times". thedubrovniktimes.com (jezik: engleski). Pristupljeno 17. 11. 2017.
  4. ^ "24 Hours: D. Folnović appointed CEO of Adria Snack Company; 6th IAB Academy; 7th International Design Festival... - Media Marketing". Media Marketing (jezik: engleski). 5. 4. 2016. Pristupljeno 11. 1. 2018.