Gabrielle Delacour

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gabrielle Delacour
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja kosesrebrnkasto-plava
Boja očijuplave
ŠkolaBeauxbatons
Čistoća krvičetvrt veela
GlumacAngelica Mandy
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Plameni peharGabrielle Delacour je fiktivni lik iz romana o Harry Potteru spisateljice J. K. Rowling.

Vjerovatno će postati učenica francuske škole čarobnjaštva Beauxbatons i mlađa je sestra tromagijske prvakinje Fleur Delacour. Harry u Harry Potteru i Plamenom peharu pretpostavlja da Gabrielle nema više od osam godina, što znači da je rođena od oko 1986.

Kao i njena sestra Fleur, Gabrielle jednim dijelom nije čovjek, njihova baka je bila Veela.

Tokom Tromagijskog turnira, na kojem je Fleur učestvovala kao prvakinja Beauxbatonsa, Gabrielle je zajedno s Cho Chang, Hermionom Granger i Ronom Weasleyem izabrana za taoca kojeg prvak mora spasiti. Fleur nije uspjela spasiti svoju sestru zato što su je spriječile gruvalice pa se morala vratiti, ali na sreću uspio ju je spasiti Harry Potter. Fleur je od tada potpuno promijenila mišljenje o Harryju, a taj je događaj utjecao i na Gabrielle. Ona je do šeste knjige razvila dublje simpatije prema Harryju, baš kao i Ginny Weasley kad je tek upoznala Harryja. U posljednjoj knjizi će biti djeveruša na Fleurinom vjenčanju sa Billom Weasleyem.