Gaovčica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gaovčica
Rhodeus amarus
Rhodeus amarus
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Actinopterygii
Potklasa Neopterygii
Infraklasa Teleostei
Nadred Ostariophysi
Red Cypriniformes
Porodica Cyprinidae
Rod Rhodeus
Vrsta Rhodeus sericeus amarus

Opis i građa[uredi | uredi izvor]

Leđa pucavca su sivomaslinasta sa plavičastim prelivima, a od sredine tijela prema repu po bočnoj liniji ima zelenu prugu. Bokovi su mu srebrnasti sa plavkastim prelivima. Za vrijeme mrijesta po trbuhu i bokovima ima crvenkaste, a ponekad i crne pjege. Životni vijek pucavaca je od 4 do 5 godina. Na leđnom peraju ima uzdužnu crnu prugu.

Navike, staništa rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Gaovčica naseljava mirne vode Dunava i njegovih pritoka, uglavnom stajaćice. Nalazimo ga i u barama, jezerima, mrtvajama i plavnim terenima. Mali je, ali zato među najljepšim ribicama iz porodice ciprinida. Pogodan je za držanje u većim hladnovodnim akvarijima, ali je izuzetno osetljiv na nedostatak kisika u vodi, i odmah se izvrće na bok.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Pucavac se mrijesti od aprila do augusta u nekoliko navrata. Ženka u vrijeme mrijesta ima legalicu - cjevčicu kroz koju odlaže 5 - 10 jajašaca ikre u odškrinutu barsku školjku u kojoj se razvijaju jajašca dvije do tri sedmice, a mladunčad je napuštaju dva dana nakon izleganja. Poslije ovog školjka ostaje nepovrijeđena. Mužjak za vrijeme parenja dobija izraženije dijelove oko usta i očiju. Plodnost ženke je 40 - 100 jajašaca ikre godišnje, veličine do 3 mm. Polno zreli postaju u drugoj godini života.

Literatura[uredi | uredi izvor]