Gene Wilder

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gene Wilder

Gene Wilder (Milwaukee, 11. juna 1933. - Stamford, Connecticut, 29. kolovoza 2016.), bio je američki glumac i komičar, nominiran za Oscara.

Rođen je u Milwaukeeju kao sin židovskih imigranata iz Rusije. Njegovo pravo ime je Jerome Silberman. Diplomirao je 1955. godine na Univerzitetu u Ajovi, gdje je bio u bratstvu Alpha Epsilon Pi.

Zatim je radio u Old Vic Theatre u Velikoj Britaniji. Vraćajući se u Sjedinjene Države, služio je vojsku od 1956. do 1958. godine.

Glumi od 1961. godine. Počeo je u emisijama s Broadwaya, a kasnije je došao na Broadway. Sjajna prilika ukazala mu se nakon predstave "Majka hrabrost i njena djeca", u kojoj je glumio uz Anne Bancroft. Anne je bila u vezi s redateljem Mel Brooksom, koji se svidio Geneu i dao mu ulogu u nekoliko filmova.

U tom filmu glumi od 1967. godine kada je debitirao u filmu "Bonnie i Clyde". Najpoznatiji je kao Willy Wonka u filmu "Willy Wonka i tvornica čokolade". Njegova suradnja s Melom dovela ga je do glume u filmovima "Divlja sedla", "Producenti" i "Mladi Frankenstein".

Referencie[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]