Geometrijska kombinatorika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Geometrijska kombinatorika je grana matematike, tačnije, grana kombinatorike. Sastoji se od mnogo podoblasti, kao što su poliedarska kombinatorika (proučavanje lica konveksnog poliedra), konveksna geometrija (proučavanje konveksnih skupova, odnosno, kombinatorika njihovih presjeka), te diskretna gemetrija, koja ima mnogo primjena u računarskoj geometriji. Ostala bitna područja su metrična geometrija poliedra, kao što je Cauchyjev teorem krutosti konveksnih politopa. Proučavanje pravilnih politopa, Arhimedovih tijela, te problem priljubnog broja, koji je, također, dio geometrijske kombinatorike. Proučavaju se i posebni politopi, kao što je permutoedar, asociaedar i Birkhoffov politop.

Dalje čitanje[uredi | uredi izvor]


Encoder Disc (3-Bit).svg Ovaj članak, koji govori o kombinatorici, je u začetku. Možete pomoći Wikipediji tako što ćete ga proširiti.