Geruzija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ustrojstvo Sparte

Geruzija je naziv je naziv za senat ili najviše tijelo vlasti u antičkoj Sparti, koje je uveo legendarni zakonodavac Likurg. Činilo ga je 28 muškaraca starijih od 60 godina, a koji su u mladosti prošli kroz agogu - sistem vojne obuke i dva bazileusa (kralja sa vojnom, sudskom i vjerskom vlašću). U teoriji je svaki građanin mogao biti članom Geruzije, ali je u praksi članstvo bilo ograničeno na aristokratske porodice, najčešće rodbinski povezane s Agijadima i Euripontidima - dvije kraljevske dinastije.

Geruzija je imala zadatak pripremati zakonske prijedloge za opću skupštinu (Apella), ali i stavljati veto na u Apelli izglasane zakone i druge odluke.

Izvori[uredi | uredi izvor]

  • Cartledge, Paul. The Spartans: The World of the Warrior-Heroes of Ancient Greece. 2003. Vintage Books.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]