Senat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Senat (iz latinskog senex, starac, doslovno savjet staraca)

Senat je bio u starom Rimu vrhovni savjet Rimske imperije. Mjesta u Senatu su bila djelomično nasljeđivana a djelomično su na određeno vrijeme davana zaslužnim visokim službenicima Rimske imperije, kada su oni odlazili u penziju. Članovi senata su nazivani senatorima.

Danas pojam senat se uglavnom veže za Senat SAD, kao zakonodavstveni dio Kongresa, koji ima i djelomični uticaj i na sudsku vlast. Osim SAD još neke države imaju senat, kao npr. Poljska, Italija, Irska, Kanada, Australija, Filipini, Francuska, Belgija, Bolivija, Meksiko itd. U nekim slučajevima senat kao u Finskoj može biti i izvršno tijelo vlade.

Također u anglosaksonskoj tradiciji dvodomnog parlamenta, senat se nalazi iznad poslaničkog doma, često nazivani kao gornji i donji dom.

U Njemačkoj postoje i gradovi države koje imaju senat, kao npr. Hamburg, Berlin ili Bremen.