Girolamo Savonarola

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Girolamo Savonarola
italijanski dominikanski svećenik
Rođenje (1452-09-21) 21. septembar 1452.
Ferrara, Italija
Smrt23. maj 1498(1498-05-23) (45 godina)
Firenca, Italija

Girolamo "Hieronymus" Savonarola (Ferrara, 21. septembar 1452. - Firenca, 23. maj 1498.), italijanski dominikanski svećenik.

U dominikanski samostan je stupio 1874. godine, te 1481. postao profesor i lektor Svetog pisma u samostanu sv. Marka. Zastupao je više teza, neke od njih su: besplatno opravdanje kroz vjeru u Krista, papini oprosti su bez vrijednosti, poricanje papine supermacije, ključevi nisu dani Petru već crkvi, papa je antikrist, papina ekskomunikacija je bez vrijednosti, te da je ispovijed na uho nepotrebna.

Godine 1496. u katedrali je održao propovjed u kojoj je osudio moralnu pokvarenost pape Aleksandra VI Borgie, pozvavši ljude da napuste Rim, moderni Babilon, na koga će se uskoro izliti Božiji gnjev. Dio njegova govora glasio je: "Bježite iz Rima, jer Babilon znači zbrka, a Rim je pobrkao cijelo pismo, pobrkao je sve zablude, sve je pobrkao. bježite dakle iz Rima i pokajte se.".

1497. Savonarola je isključen iz crkve, ali je 1498. opet počeo propovjedati protiv papine pokvarenosti. Nedugo nakon toga, zabranjeno mu je propovjedanje, povukao se u samostan, odakle je odveden pred inkvizicijski sud. Sud je čitao njegove "zablude" i zatražio od njega da ih porekne, Savonarola se nije htio odreći tog učenja, osuđen je na smrt, obješen i potom spaljen, a njegov pepeo bačen u obližnju rijeku Arno.

Martin Luther smatrao je Savonarolu pretečom reformacije. Kolika je u to vrijeme bila pokvarenost Rimske crkve svjedoči i izjava fioretinskog političara Machiavellia (1469-1527), koji je izjavio: "Jedna od dviju stvari mora doći na Rimsku crkvu, ili potpuna propast, ili vrlo teška kazna".

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Pasquale Villari, Life and Times of Gioralamo Savanarola