Gnječenje slonom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crtež iz knjige Roberta Noksa.

Gnječenje slonom je bila uobičajna kazna za te osuđene na smrt širom južne i jugoistočne azije, naročito u Indiji, za više od 4.000 godina. Rimljani i Kartažani su također ponekad upotrebljavali ovu metodu, a spominju se i u radovima Josephusa i u deutero-kanonskim knjigama u vezi sa Egipćanima.

Za mnogo vijeka, slonovi su bili upotrebljavani za vojne svrhe, i smrt pod stopom slona je bila obična kazna za vojne bjegunce ili zarobljenike i za vojne zločince. Engleski mornar Robert Noks je 1681. godine napisao o metodi izvršenja pogubljenja slonom, koju je vidio dok je bio zarobljenik u Šri Lanki. Tokom putovanja u srednju Indiju, 1868. godine, G. Luis Rouselet je opisao pogubljenje zločinaca slonom. Crtež je bio napravljen od pogubljenja, navodeći osuđenu osobu kako je bio prisiljen da stavi glavu na postolje gdje je bio zadržan dok je slon gnječio njegovu glavu pod stopom. Drvorez je bio napravljen od crteža, i otisnut je u "Le Tour du Monde", najpopularnijoj knjizi putovanja i avanture u Francuskoj.

Ponekad, pogubljenja bi bila dugotrajna. Osuđeni bi bio vezan za slonom i vučen po cestama grada prije samog pogubljenja. Drugi način je bio da se upotrijebi vježban slon koji bi prvo gnječio ruke i noge osuđene osobe, i onda prsa.

Mnogi kraljevi su imali slonove za pogubljenje gnječenjem. Ova pogubljenja su često bila javna kao upozorenje drugima koji bi mogli kršiti zakon. Mnogi ovi slonovi su bili teži od devet tona, jer pogubljenja slonovima su namjerno bila jeziva. Neki kraljevi, u dugoj historiji ove metode, su čak osudili djecu da budu gnječena.

Neki vladari su također upotrebljavali ovu vrstu pogubljenja za njihovu zabavu. Mogulski Car Đahangir je zato odredio da mnogi zločinci budu gnječeni. Međutim Moguli nisu imali monopol na gnječenje slonom; tokom 19. vijeka, Marataški savez je također upotrebljavao ovu vrstu pogubljenja. Tokom 18. i 19. vijeka, muslimanske kadije su također često upotrebljavali gnječenje slonom. Povećanje britanske vladavine uvjetovalo je opadanje upotrebljavanja ove vrste pogubljenja, i iako slonovi ponekad ubiju ljude i dan danas, ove smrti su slučajne.


Reference[uredi | uredi izvor]