Golduck

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Golduck
Golduck55.png
Opći podaci
Japansko imeゴルダック Gorudakku
Redni broj55
Generacijaprva
VrstaVodeni
Stepen1.
Razvio se izPsyducka
Razvija se u-
Razvojsticanjem iskustva
Visina1,7 m
Težina76,6 kg
SposobnostVlaga (Damp)/Sedmo nebo (Cloud Nine)

Golduckovo ime vjerovatno je kombinacija engleskih riječi "gold" = zlato, što se vjerovatno odnosi na crveni dragulj na njegovu čelu, i "duck" = patka, što se odnosi na njegovu sličnost s patkama.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Golduck živi u čistim vodama jezera i rijeka, iako ga se ponekad može vidjeti u obalnim vodama. Golduck je brz i spretan plivač te može preteći i najbrže plivače zbog svojih snažnih nogu i ruku s plivaćim kožicama. Dragulj na njegovu čelu sjaji kada koristi svoje psihičke moći, kao i kada pliva punom brzinom, sugerirajući na to da svoje moći ponekad koristi dok pliva.

Golduck ima plivaće kožice između prstiju nogu i ruku, koje mu pomažu u plivanju kroz rijeke i jezera. Njegovo plavo tijelo posebno je prilagođeno kretanju u vodi, građeno je hidrodinamički da bi smanjilo otpor u vodi dok pliva, dopuštajući mu da dostigne punu brzinu, te istovremeno koristi svoj rep kao kormilo. Zbog boje i oblika svog tijela, Golducka se često zamijeni s Kappom, japanskim mitološkim bićem i Golduckovim fizičkim nadahnućem.

Golduck se ponekad pridružuje plivačima u njihovim treninzima, koristeći svoje psihičke moći da bi povećao njihove plivačke sposobnosti. Zabilježeno je i da spašava ljude na morskoj pučini kada su u opasnosti. Glavobolje koje su mučile i ismijavale njegov elementarni oblik, tj. Psyducka, ne muče Golducka, dopuštajući mu da koristi svoje nevjerovatno snažne umne sposobnosti kad god želi.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Golduck je evoluirani oblik Psyducka, Vodenog Pokémona koji je poprilično čest u svim Pokémon videoigrama. Psyduck se u Golducka razvija na 33. razini. Golducka se može pronaći i u divljini u sve tri regije: Kantu, Johtu, i Hoennu, a može ga se oteti u videoigri Pokémon XD: Gale of Darkness. Golduckovi su glavni aduti njegovi Special Attack i Speed statusi, koji mu dopuštaju brzo korištenje snažnih Vodenih i Psihičkih napada koje može naučiti prirodnim putem. Isto tako, Golduck ima poprilično visok Defense status za jednog Vodenog Pokémona, što ga čini Pokémonom kojeg je teže onesvijestiti. Kao i Psyduck, Golduck isto može koristiti Psihičke napade, unatoč tomu što nije Psihički tip Pokémona.

Golducka često koriste Vođe Dvorana, poput Misty, koja se specijalizirala za Vodene Pokémone, u Pokémon Gold, Silver i Crystal, a kasnije i Whitney, Vođa Dvorane specijalizirana za Normalne Pokémone u Pokémon Stadium 2 videoigri.

Golduckova sposobnost Devetog oblaka (Cloud Nine) blokira vremenske učinke napada kao što su Sunčani dan (Sunny Day) i Ples kiše (Rain Dance). Golduck može naučiti neke moćne napade poput Psihičke (Psychic) za vrijeme uzgajanja i Vodene crpke (Hydro Pump) koju uči prirodnim putem te Ledene napade poput Ledenog udarca (Ice Punch) i Ledene zrake (Ice Beam) koji zajedno dobro idu u borbama kako bi uzvratio Travnatim Pokémonima na koje je Golduck slab. Koristan napad koji Golduck uči prirodnim putem jest i Poboljšana psiha (Psych Up) koja mu dopušta da kopira protivnikove status-promjene koje mu dobro dođu. Golduck ima slabost na Travnate i Električne napade, ali je dobar protiv Kamenih, Vatrenih i Zemljanih Pokémona.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Golduck se prvi put pojavio u jednoj od Orange epizoda, u kojoj je Misty bila uvjerena da je njen Psyduck evoluirao u Golducka. Misty sreće Pokémon trenericu Marinu, koja, poput nje same, teži tomu da postane najbolja trenerica Vodenih Pokémona, te Misty pristaje na borbu s njom. Tokom borbe, Misty primjećuje da i Marina ima Psyducka, iako je Marinin Psyduck poslušniji i korisniji od Mistyjina koji je odsutan i pravi cmizdravac. Mistyjin Psyduck tokom borbe nestane, i biva zamijenjen Golduckom, što navodi Misty do zaključka da je njen Psyduck evoluirao. Doduše, nakon neuspješnog pokušaja Tima Raketa da ukradu Mistyjine i Marinine Pokémone, Misty otkrije da se njen Psyduck skrivao u njezinu ruksaku, te da Golduck zapravo nije njen, nego divlji, koji se samo volio praviti važan pred djevojkama. Na kraju epizode, Misty povuče paralelu između Golducka i Brocka, Pokémon uzgajivača koji se uvijek raznježi u društvu lijepih djevojaka, komentirajući da je "Golduck samo Pokémon verzija Brocka".

Golduck je imao još brojnih pojavljivanja u animiranoj seriji kao i u Pokémon filmovima. U filmu Pokémon: Mewtwo Strikes Back, Golducka dovede njegov trener na otok na kojem prebiva Mewtwo. Mewtwo kasnije otme i klonira Golducka uz brojne druge Pokémone koji su dovedeni da izazovu Mewtwoa. Klonirani Golduck poslije se ponovo pojavljuje u filmu Pokémon: Mewtwo Returnes.