Golduck

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Golduck
Golduck55.png
Opći podaci
Japansko ime ゴルダック Gorudakku
Redni broj 55
Generacija prva
Vrsta Vodeni
Stepen 1.
Razvio se iz Psyducka
Razvija se u -
Razvoj sticanjem iskustva
Visina 1,7 m
Težina 76,6 kg
Sposobnost Vlaga (Damp)/Sedmo nebo (Cloud Nine)

Golduckovo ime vjerovatno je kombinacija engleskih riječi "gold" = zlato, što se vjerovatno odnosi na crveni dragulj na njegovu čelu, i "duck" = patka, što se odnosi na njegovu sličnost s patkama.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Golduck živi u čistim vodama jezera i rijeka, iako ga se ponekad može vidjeti u obalnim vodama. Golduck je brz i spretan plivač te može preteći i najbrže plivače zbog svojih snažnih nogu i ruku s plivaćim kožicama. Dragulj na njegovu čelu sjaji kada koristi svoje psihičke moći, kao i kada pliva punom brzinom, sugerirajući na to da svoje moći ponekad koristi dok pliva.

Golduck ima plivaće kožice između prstiju nogu i ruku, koje mu pomažu u plivanju kroz rijeke i jezera. Njegovo plavo tijelo posebno je prilagođeno kretanju u vodi, građeno je hidrodinamički da bi smanjilo otpor u vodi dok pliva, dopuštajući mu da dostigne punu brzinu, te istovremeno koristi svoj rep kao kormilo. Zbog boje i oblika svog tijela, Golducka se često zamijeni s Kappom, japanskim mitološkim bićem i Golduckovim fizičkim nadahnućem.

Golduck se ponekad pridružuje plivačima u njihovim treninzima, koristeći svoje psihičke moći da bi povećao njihove plivačke sposobnosti. Zabilježeno je i da spašava ljude na morskoj pučini kada su u opasnosti. Glavobolje koje su mučile i ismijavale njegov elementarni oblik, tj. Psyducka, ne muče Golducka, dopuštajući mu da koristi svoje nevjerovatno snažne umne sposobnosti kad god želi.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Golduck je evoluirani oblik Psyducka, Vodenog Pokémona koji je poprilično čest u svim Pokémon videoigrama. Psyduck se u Golducka razvija na 33. razini. Golducka se može pronaći i u divljini u sve tri regije: Kantu, Johtu, i Hoennu, a može ga se oteti u videoigri Pokémon XD: Gale of Darkness. Golduckovi su glavni aduti njegovi Special Attack i Speed statusi, koji mu dopuštaju brzo korištenje snažnih Vodenih i Psihičkih napada koje može naučiti prirodnim putem. Isto tako, Golduck ima poprilično visok Defense status za jednog Vodenog Pokémona, što ga čini Pokémonom kojeg je teže onesvijestiti. Kao i Psyduck, Golduck isto može koristiti Psihičke napade, unatoč tomu što nije Psihički tip Pokémona.

Golducka često koriste Vođe Dvorana, poput Misty, koja se specijalizirala za Vodene Pokémone, u Pokémon Gold, Silver i Crystal, a kasnije i Whitney, Vođa Dvorane specijalizirana za Normalne Pokémone u Pokémon Stadium 2 videoigri.

Golduckova sposobnost Devetog oblaka (Cloud Nine) blokira vremenske učinke napada kao što su Sunčani dan (Sunny Day) i Ples kiše (Rain Dance). Golduck može naučiti neke moćne napade poput Psihičke (Psychic) za vrijeme uzgajanja i Vodene crpke (Hydro Pump) koju uči prirodnim putem te Ledene napade poput Ledenog udarca (Ice Punch) i Ledene zrake (Ice Beam) koji zajedno dobro idu u borbama kako bi uzvratio Travnatim Pokémonima na koje je Golduck slab. Koristan napad koji Golduck uči prirodnim putem jest i Poboljšana psiha (Psych Up) koja mu dopušta da kopira protivnikove status-promjene koje mu dobro dođu. Golduck ima slabost na Travnate i Električne napade, ali je dobar protiv Kamenih, Vatrenih i Zemljanih Pokémona.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Golduck se prvi put pojavio u jednoj od Orange epizoda, u kojoj je Misty bila uvjerena da je njen Psyduck evoluirao u Golducka. Misty sreće Pokémon trenericu Marinu, koja, poput nje same, teži tomu da postane najbolja trenerica Vodenih Pokémona, te Misty pristaje na borbu s njom. Tokom borbe, Misty primjećuje da i Marina ima Psyducka, iako je Marinin Psyduck poslušniji i korisniji od Mistyjina koji je odsutan i pravi cmizdravac. Mistyjin Psyduck tokom borbe nestane, i biva zamijenjen Golduckom, što navodi Misty do zaključka da je njen Psyduck evoluirao. Doduše, nakon neuspješnog pokušaja Tima Raketa da ukradu Mistyjine i Marinine Pokémone, Misty otkrije da se njen Psyduck skrivao u njezinu ruksaku, te da Golduck zapravo nije njen, nego divlji, koji se samo volio praviti važan pred djevojkama. Na kraju epizode, Misty povuče paralelu između Golducka i Brocka, Pokémon uzgajivača koji se uvijek raznježi u društvu lijepih djevojaka, komentirajući da je "Golduck samo Pokémon verzija Brocka".

Golduck je imao još brojnih pojavljivanja u animiranoj seriji kao i u Pokémon filmovima. U filmu Pokémon: Mewtwo Strikes Back, Golducka dovede njegov trener na otok na kojem prebiva Mewtwo. Mewtwo kasnije otme i klonira Golducka uz brojne druge Pokémone koji su dovedeni da izazovu Mewtwoa. Klonirani Golduck poslije se ponovo pojavljuje u filmu Pokémon: Mewtwo Returnes.