Idi na sadržaj

Patke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Patke
Patka mandarinka (Aix galericulata)
Patka mandarinka (Aix galericulata)
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
PotkoljenoVertebrata
RazredAves
RedAnseriformes
PorodicaAnatidae

Patke (lat. Anatidae) su porodica ptica u redu patkarica. Ova porodica obuhvata između 7 i 10 potporodica (ovisi o autorima sistematike), gotovo 50 rodova i oko 150 vrsta. U ovu porodicu svrstane su i poznate potporodice kao prave patke (Anatinae), gušćarice (Anserinae) i rod gušćarica, labudovi (Cygnus).

Par labudova

Patke, guske i labudovi su malene do velike ptice izduženog tijela. Krila su kratka i šiljasta, a podupiru ih snažni mišići. Vrat je obično dug, ali ovo varira među vrstama. Noge su kratke i snažne i postavljene daleko odostraga. Kljunovi većine vrsta su ravni, što je više ili manje izraženo. Njihovo perje je nepropusno za vodu. Mnoge patke pokazuju spolni dimorfizam, sa svjetlijim mužjacima i tamnijim ženkama. Labudovi, guske i patke zviždovke ne pokazuju nikakav spolni dimorfizam. Patke su vokalne ptice koje prave razne zvukove poput kvakanja i skiktanja što ovisi o vrsti; ženke često imaju dublji glas od mužjaka.

Patke su uglavnom biljojedi kao odrasli i hrane se raznim vodenim biljakma, iako neke vrste jedu ribu, školjke i slične životinje. Vrste roda Mergus se hrane ribama i imaju nazubljen kljun. Kod mnogih vrsta mladunci se također hrane raznim beskralježnjacima, ali postanu biljojedi kad odrastu.

Rasprostranjenost

[uredi | uredi izvor]

Ova porodica ima kozmopolitsku rasprostranjenost, i nastanjuje sve kontinente osim Antarktika. Također nastanjuju skoro sve otoke. Mnoge se vrste sele.

Odnos sa ljudima

[uredi | uredi izvor]

Pored kokoški (Galliformes), vjerovatno ni jedna druga grupa ptica nema tako brojne i raznovrsne odnose sa ljudima. Neke od njih su pripitomljene, a mnoge se love zbog hrane i rekreacije. Pet vrsta je izumrlo od 1600-te.

Ostali projekti

[uredi | uredi izvor]
U Wikimedijinu spremniku nalazi se još podataka o: Anatidae
Wikivrste imaju podatke o: Anatidae