Gordana Muzaferija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gordana Muzaferija
Rođenje

27. februar 1948.

Oštarije, Hrvatska
Smrt

5. august 2008.

Visoko, BiH

Gordana Muzaferija (Oštarije, 27. februar 1948. - Visoko, 5. august 2008.), bosansko-hercegovačka teatrologinja.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Muzaferija je rođena u Oštarijama, a osnovnu školu i gimnaziju završila je u Visokom. Diplomirala je 1973. u studijskoj grupi Istorije južnoslavenskih književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirala je na istom fakultetu 1984. odbranivši magistarski rad Dramska književnost u BiH od 1945. do 1983. Doktorirala je 1990. godine na temu Narodna pjesma kao inspiracija u jugoslavenskom dramskom stvaralaštvu.

Objavila je veliki broj književno-historijskih i dramatološko-teatroloških radova, te dvije knjige dramskih tekstova Alije Isakovića s iscrpnim predgovorima. U okviru Izdavačke kuće "Alef" autorica je Antologije bošnjačke drame XX vijeka i Hrestomatije Bošnjačke književnosti u književnoj kritici, novija književnost – Drama, knjiga V. Pored toga napisala je i dvije monografske studije Činiti za teatar i Kazališne igre Mire Gavrana.

Muzaferija je učestvovala na brojnim slavističkim skupovima, simpozijumima i konferencijama u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, između ostalih i na simpozijumima koje svake godine u južnoslavenskim centrima organizuje Sorbonne Paris IV . Kao gostujući profesor predavala je na fakultetima u Mostaru, Tuzli, Rijeci, Innsbrucku i Halleu. Radila je i kao saradnica Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Kao ekspert za bosansko-hercegovački teatar učestvovala je u izradi teatarske enciklopedije Larousse – Bordas.