Gordana Muzaferija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gordana Muzaferija
Rođenje (1948-02-27) 27. februar 1948.
Oštarije, Hrvatska
Smrt 5. august 2008(2008-08-05) (60 god.)
Visoko, BiH

Gordana Muzaferija (Oštarije, 27. februar 1948. - Visoko, 5. august 2008.), bosansko-hercegovačka teatrologinja.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Muzaferija je rođena u Oštarijama, a osnovnu školu i gimnaziju završila je u Visokom. Diplomirala je 1973. u studijskoj grupi Istorije južnoslavenskih književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirala je na istom fakultetu 1984. odbranivši magistarski rad Dramska književnost u BiH od 1945. do 1983. Doktorirala je 1990. godine na temu Narodna pjesma kao inspiracija u jugoslavenskom dramskom stvaralaštvu.

Objavila je veliki broj književno-historijskih i dramatološko-teatroloških radova, te dvije knjige dramskih tekstova Alije Isakovića s iscrpnim predgovorima. U okviru Izdavačke kuće "Alef" autorica je Antologije bošnjačke drame XX vijeka i Hrestomatije Bošnjačke književnosti u književnoj kritici, novija književnost – Drama, knjiga V. Pored toga napisala je i dvije monografske studije Činiti za teatar i Kazališne igre Mire Gavrana.

Muzaferija je učestvovala na brojnim slavističkim skupovima, simpozijumima i konferencijama u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, između ostalih i na simpozijumima koje svake godine u južnoslavenskim centrima organizuje Sorbonne Paris IV . Kao gostujući profesor predavala je na fakultetima u Mostaru, Tuzli, Rijeci, Innsbrucku i Halleu. Radila je i kao saradnica Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Kao ekspert za bosansko-hercegovački teatar učestvovala je u izradi teatarske enciklopedije Larousse – Bordas.