Grand Theft Auto III

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grand Theft Auto III
Razvijač(i)DMA Design
Izdavač(i)Rockstar Games
Distributer(i)Take-Two Interactive
Producent(i)Leslie Benzies
Programer(i)
 • Obbe Vermeij
 • Adam Fowler
UmjetnikAaron Garbut
Pisac
 • James Worrall
 • Paul Kurowski
 • Dan Houser
Kompozitor(i)
 • Craig Conner
 • Stuart Ross
SerijalGrand Theft Auto
PogonRenderWare
Platforma
Datum(i) objave
22. 10. 2001.
  • PlayStation 2
  • NA: 22. 10. 2001.
  • PAL: 26. 10. 2001.
  • Microsoft Windows
  • NA: 21. 5. 2002.
  • PAL: 24. 5. 2002.
  • Xbox
  • NA: 31. 10. 2003.
  • PAL: 2. 1. 2004.
  • OS X
  • EU: 12. 11. 2010.
  • NA: 22. 11. 2010.
  • Android, iOS
  • WW: 15. 12. 2011.
  • Fire OS
  • WW: 15. 5. 2014.
ŽanrAkcijska avantura, pucačina iz trećeg lica

Grand Theft Auto III (skraćeno GTA III ili GTA 3) jest treća igra serijala Grand Theft Auto i predstavlja uvod u trilogiju i njezin hronološki kraj. Godine 2001. objavljena je za Sony Playstation 2, a 2002. godine za Microsoft Windows. GTA III je prva igra serijala u kojoj se koristi 3D-grafika. Standardno se koristi Third-Person perspektiva, a može se i izabrati i perspektiva, koja se koristila i u GTA 1 i 2.

Priča[uredi | uredi izvor]

GTA III je prva igra serije sa izrađenom pričom, koja se priča putem kat-scena u grafiki igre. Priča naslanja na klasičnim gangsterskim filmovima kao što je Kum ili Scarface.

GTA III se odvija u 2001. godini u fiktivnom američkom gradu Liberty City. Igrač upravlja nijemim zločincem Claudeom, koji tokom kompletne igre ni jednom progovori riječ i koji se tek u Grand Theft Auto: San Andreas može identificirati kao "Claude". Igrač dobiva poslove od različitih osoba, koji vremenom postaju sve zahtijevniji. Kod tih osoba radi se o veoma utjecanjim čelnicima kriminalnih organizacija kao što je Leone-Mafia-familija (italijani) i Yakuza (japanci). Manji poslovi dobiva i od vođa manjih uličnih banda.

Igra počinje pljačkom banke, tokom kojega je Claudova djevojka Catalina njega upucala i on bude uhapšen od policije. Od tada, Claude radi na osveti prema svojoj bivšoj djevojci. Tokom deportacije zatovrenika do zatvora transport je na Callahan Bridgu zaustavljen od strane pripadnika Kolumbijskog Kartela, potom čega oni jednog od nijhovih saborca oslobode. U od jedne ekslopdirane bombe nastalom haosu, Claude zajedno sa bombaškim ekspertom 8-Ball uspije pobjeći od policije. Uz 8-Balla, Claude ulazi u kontakt sa Leone-mafijom.

Claude u narednom periodu svojim radom postaje lični asistent dona Leone-mafije, Salvtatore Leona. Catalina je u međuvremenu kao vođa Kolumbijskog Kartela izgradila svoj imperij droga u Liberty Cityu. Nakon što je Claude bombaškim napadom uništio glavni laboratorij Kolumbijskog Kartela, nastaje opasnost od rata između njih i Leone-mafije. Kada Salvatore, don Leone-mafije, uz to i saznaje da je svoja žena Maria zaljubljena u Clauda, Salvatore želi da ga ubije automobilskom bombom i tako postići mir sa kolumbijancima.

Međutim, zahvlajujući Mariji Claude sazna od tog plana i uspije pobjeći u gradski okrug Staunton Island. Od sada, Claude radi zajedno sa Yakuzom na ubijanju Salvatore Leona i u daljem nastavku Catalinin imperij korak po korak uništiti. Kasnije, Claude dolazi i u kontakt sa medijskim mogulem Donaldom Loveom, jednim od najutjecajnjijim ljudima u čitavom Liberty Cityu. Zajedno sa njim Claude isprovocira rat između Kolumbijskog Kartela i Yakuza. To rezultira time, da Catalina mora lično da uđe u taj rat bandi. Ona poubija zadne lidere Yakuza i kidnapuje Mariju, kako bi kasnije od Claude tražila 500.000 dollara da je pusti.

Tokom predaje novca, koji se odvija u sjedištu Kolumbijskog Kartela, Catalina ponovo izdaje Clauda i bježi sa novcem do brane. U tom showdownu Claude uspjeva da obori Catalinin helikopter i pobjegne sa Marijom.

Tokom zadnje kat-scene, Claude ubija nametljivu Mariju, koja mu je tokom čitave priče samo pravila belaj. Jedini razlog zašto je Claude pristao na predaju novca je bio da se osveti Catalini.

Princip igre[uredi | uredi izvor]

Većinom GTA III se sastoji od kombinacija pucanja i vožnja. Zadatke, koje igrač dobija, mogu se svrstati u tri kategorije: Glavne zadatke, sekularne zadatke i slobodno igranje.

Tokom misija, ali i van njih policija regarira na kriminlane radnje igrača. Što više zločina on radi, to više policajaca i drugih jedinica traguju za igračem.

Glavni zadatci čine priču igre i tako imaju vremenski redoslijed. Za njih, igrač mora otići kroz raznih osoba, koji se nalaze na određenim mjestima svuda u Liberty Cityu. Nakon toga, dolazi kat-scena u kojem priča se nastavlja i problem, koji treba riješiti, objašnjen, nakon čega igrač oružjem ili/i vozilima, koje on može da nađe u Liberty Cityu, da riješi zadatak.

Sekularne misije nisu dio priče, tako da mogu da budu izvršene bilo kada. Tako na primjer u sklopu jedne misije traženja igrač mora nači 100 skrivenih paketića. Monster-stuntovi zahtjevaju realizaciju dugih skokova vozilom. Tokom taxi-misija igrač mora pasante da vozi do njihovih željnih ciljeva. Te vrste misija ne moraju biti odrađene odjednom. Međutim, vatrogasne-, policijske- i ambulantne misije moraju da bude odjednom. Kod tih misija mora se odraditi određeni broj istih zadataka, kao npr. gašenje požara ili ubijanje kriminalaca.

Grand Theft Auto III ima princip otvorenog svijeta (na engleskom Open World), pa tako igrač nije prinuđen da odradi zadatke. Igra nudi razne vrste zabava van zadataka.Tako igrač npr. može namjerno da počini zločine, kako pi privukao pažnju policije, ali i da samo obiđe Liberty City.

Djela igrača imaju djelimično uticaj na svoju okolinu u igri. Tako npr. da nakon ubijanja Salvatore Leona igrač gotovo nikad neće proći sjeverni Portland, pogotovo Saint Mark's, da ga jedan pripadnik Leone-mafije neće atakirati. Isto važi i za teretoriju Kolumbijskog Kartela, gdje su kolumbijanci veoma dobro naoružani i predstavljaju veliku opasnost za igrača.

Svijet igre[uredi | uredi izvor]

Grad Liberty city je naslonjen na realnom gradu New York i sastoji se od tri otoka, koji se tek vremenom pojedinačno otvaraju za igrača. Ta tri otoka su povezana mostovima, jednim tunelom i metroom. Na prvom otoku, Portlandu, može se i koristiti nadzemna željeznica. Na svakom otoku igrač ima po jedno skrovište, u kojem može da memoriše igru. Ako igrač nađe određeni broj skrivenih paketića, u blizini skrovišta će se pojaviti oružje, oklopna zaštita za igrača i zdravlje.

U GTA III igrač može da izabere između 50 različitih vozila. Međutim, gotovo sva vozila su automobili i brodovi, dok u igri postoji tek jedan avion. Samo "Dodo", jedan Cessna avion sa propelerima, se može koristi za letove nad Liberty Cityom.

Bande[uredi | uredi izvor]

Veliki broj banda kontroliše grad. Dok nekoliko bandi kao oružje ima samo baseball palice, druge su opremljene Uziima i drugim teškim oružjem. Nekoliko najjačih banda:

 • Kolumbijski kartel: Oni prodavaju drogu SPANK , čime žele da stave Liberty City stave pod svoju kontrolu.
 • Leone mafija: Od njih Claude je dobija prve poslove. Saint Mark's se čvrsto nalazi pod njihovom kontrolom, a "Don" im je Salvatore Leone.
 • Trijade: Trijade žele da istjeraju Leone mafiju iz Portlanda. Kao kamuflažu koriste fabriku skušovki.
 • Yakuza: Yakuze žele da zaustave kolumbijski kartel, da preko droga osvoji moć u gradu.

Pored njih, postoje i nekoliko lokalnih uličnih bandi, koji nemaju puno značaja u priči igre. Među nijima su bande kao Diablos, Yardies, i Southside Hoods. Claude od njihovih vođa dobija nekoliko zadataka koji su, međutim, sekularni i nemaju nikakvog značaja za priču igre.

Muzika[uredi | uredi izvor]

Kao i u prošlim, igrač može da bira između nekoliko radio stanica, ali su one puno bolje kvalitete. Stanice su Flashback FM (igra pjesme iz filma Scarface), K-Jah (igra pjesme iz 1980. godine izašlog albuma Scientist Rids The World of the Evil Curse of the Vampires od Scientista, originalni jamaikanski dub), Double Cleff FM (klasična italijanska Opera), MSX FM (Drum i Bass), Game Radio FM (pjesme hip-hop umjetnika stvarne izdavačke kuće Game Recordings), Rise FM (Trance), Head Radio i Lips 106 (oboje igraju pop muziku, sve pjesme su kreacije Rockstar Gamesa), te Chatterbox FM (Talk stanica sa Lazlowom). Osim toga je po prvi put u PC verziji moguće, svoje MP3- i Wave- filove integrisati u igru, koje se onda vide kao radio stanica. U Xbox-verziji je moguće, svoje pjesme sa materne ploče integrisati u igru.

Puštanje u prodaju[uredi | uredi izvor]

Datum puštanja u prodaju Grand Theft Auta III je prvo bio 2. oktobra 2001. godine, ali je nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u Rockstaru odlučeno da se promjenje neki segmenti igre: Farba vozila policije je promjenjena u crno-bijelu, jer je plavo-bijela previše podsjeća na vozila NYPD-a. Osim toga je karakter Darkel, koji je trebao da bude u uvod u igru, izbrisan iz Grand Theft Auta III. Finalna verzija je puštena u prodaju 23. oktobra 2001. godine.

Rockstar Games je 15. decembra 2011 povodom 10-godišnjeg jubileja GTA III odlučio da pretvori u Android i iOS verziju od strane War Drum Studios.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Im Test: GTA III für Android". Android User (jezik: njemački). 15. 12. 2011. Pristupljeno 22. 1. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]