Grb Mayottea

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grb Mayottea

Grb Mayottea predstavlja francuski prekomorski departman i njenu nezvaničnu lokalnu upravu. Grb Mayottea službeno je usvojilo Generalno vijeće Mayottea 23. 7 1982. godine. Grb se sastoji od štita u francuskom stilu iz 19. stoljeća, oko kojeg se nalaze dva srebrna morska konjića, koji pridržavaju štit. Ispod štita je srebrni svitak sa natpisom "Ra Hachiri" (bosanski: Mi smo budni) na Shimaore, dijalektu komorskog jezika kojim se govori u Mayotteu.

Ovaj grb ima boje francuske zastave, a također se nalazi i na zastavi Mayottea, koja je bijele boje sa nazivom teritorije iznad grba. Polumjesec podsjeća na muslimansku religiju, dok cvjetovi "Ilang-ilang" (Cananga odorata) predstavljaju glavni poljoprivredni resurs na ostrvu. Ugrađena bordura simbolizira koralnu barijeru, koja ograničava najveću zatvorenu lagunu na svijetu. Morski konjiċi aludiraju na siluetu ostrva.

Grb je dizajnirao Michel Chabin, bivši direktor Arhive na ostrvu Réunion, a naslikao ga je lokalni umjetnik, Pascale Santerre.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Mayotte (francuski prekomorski departman)". fotw.info. Pristupljeno 13. 3. 2020.