Hai He

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hai He
Haihe1.jpg
Države Kina
Dužina 1,329 km
Ušće Bohajski zaliv
Površina sliva 319,000 km2 km2

Hai He (u prevodu sa kineskog znači "morska rijeka") je rijeka u Kini koja protiče kroz Peking i Tianjin, a ulijeva se u Bohajski zaliv. Rijeka Hai He se formira od pet rijeka: južnog kanala, rijeke Ziya, rijeke Daging, rijeke Yongding i sjevernog kanala. Južni i sjeverni kanal su dijelovi velikog kineskog kanala. Rijeka Hai He je duga 1,329 km od svoje najudaljenije pritoke, ali od mjesta spajanja navedenih pet rijeka do ušća je duga oko 70km. Kao i Žuta rijeka, Hai He sadrži veliku količinu mulja zbog mehkog tla kroz koji protiče.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Hai He koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.