Hai He

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hai He
Haihe1.jpg
Države Kina
Dužina 1.329 km
Ušće Bohajski zaliv
Površina sliva 319.000 km2 km2

Hai He (u prevodu sa kineskog znači "morska rijeka") je rijeka u Kini koja protiče kroz Peking i Tianjin, a ulijeva se u Bohajski zaliv. Formira se od pet rijeka: južnog i sjevernog kanala te rijeka: Ziya, Daging i Yongding. Južni i sjeverni kanal su dijelovi velikog kineskog kanala. Rijeka Hai He je duga 1.329 km, računajući i dužinu njene najduže pritoke, ali od mjesta spajanja navedenih pet rijeka do ušća je duga samo oko 70 km. Kao i Žuta rijeka, Hai He sadrži veliku količinu mulja zbog mehkog tla kroz koji protiče.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Hai He koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.