Žuta rijeka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Žuta rijeka
20060422094346.jpg
Države Kina
Dužina 5.464 km km
Izvor Bayan Har
Ušće Bohajsko more
Prosječni protok 2.571 m3/s
Površina sliva 752.000 km2 km2

Žuta rijeka (Hoangho, Huanghu, Huangho; kin. 黃河) je rijeka u Kini. Sa procjenjenom dužinom od 5464 km, treća je rijeka u Aziji (poslije Yangtzea i Jeniseja), druga u Kini i šesta najduža rijeka na svijetu. Izvire u provinciji Qinghai, u zapadnoj Kini i protiče kroz 9 kineskih prvoncija. Ulijeva se u Bohajsko more, u blizini grada Dongying, provincija Shandong. Sliv ove rijeke obuhvata površinu od 752.546 km2 i proteže se oko 1.900 km u pravcu istok-zapad i oko 1.100 km u pravcu sjever-jug. U slivu Žute rijeke nastala je i drevna kineska civilizacija a ovo područje je bilo i jedno od najprosperitetnijih područja te civilizacije. Područje uz rijeku je poznato po čestim i razornim poplavama prouzrokovanim promjenama toka rijeke usljed različitih visina riječnog korita za vrijeme povećanog vodostaja rijeke.

Rijeka je dobila ovaj naziv jer nosi velike količine lesa (vrsta geološkog sedimenta) žute boje, od čega i sama rijeka poprima žutu boju.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Žuta rijeka koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.